Gå direkt till textinnehållet

Karin Linder ny kanslichef på Journalistförbundet: ”Hedrande och roligt”

Karin Linder tillträder i januari.

Som Journalisten berättat kommer Eva-Maria Kollberg att lämna posten som Journalistförbundets kanslichef och övergå i en ny roll som ekonomichef.

Nu står det klart att det blir Karin Linder som tar över som kanslichef. Hon tillträder tjänsten i januari 2023. Karin Linder arbetar idag som generalsekreterare för Svensk biblioteksförening och var åren 2009-2015 ordförande för fackförbundet DIK. Hon har också lång erfarenhet från museivärlden.

Hur känns det?
– Väldigt hedrande och roligt. Jag ser fram emot att jobba strategiskt och hjälpa styrelsen och hela kansliet att kika runt hörnet, säger Karin Linder till Journalisten.

Vad tar du med dig för kompetenser till förbundet?
– Jag har god förståelse för omvärldsförändringar, vilket är viktigt om man ska arbeta strategiskt. Sedan vill jag fortsätta att vara en bra ledare, som lyssnar på sin organisation och på medlemmarna. Svensk biblioteksförening arbetar delvis med samma frågor som Journalistförbundet, exempelvis yttrandefrihet och förmedlande. Eftersom jag har varit ordförande i ett fackförbund känner jag mig ganska trygg i de fackliga frågorna.

Varför sökte du det här jobbet?
– Journalist är ett av de viktigaste yrkena som finns, både för mig personligen och för allmänheten och för demokratin. Det kan låta smörigt, men det är sant. Jag arbetar gärna för journalister och gillar att jobba i medlemsägda organisationer, alltså på medlemmars uppdrag.

Fler videos
Fler avsnitt