Gå direkt till textinnehållet

Karin Bojs om Nobeldagen: ”Det är en stor dag”

Imorgon den 10 december är det Nobel­dagen. Karin Bojs har kallats världens ledande Nobelgissare men blev överraskad när medicinpriset gick till Svante Pääbo, i ett ämne som hon själv prisats för. 

Karin Bojs vann Augustpriset 2015 för Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren. I boken ger hon sig ut på en hisnande resa för att genom DNA-teknik hitta sina anfäder. Den 10 december mottar svensken Svante Pääbo Nobelpriset i medicin för sin forskning om just forntida DNA.

– Jag blev mycket glad, helt överväldigad. Han fick ju priset för sin forskning om forntida DNA, just det ämne som jag har ägnat mig åt på heltid sedan jag lämnade min anställning på DN för nio år sedan. Ärligt talat blev jag överraskad. De naturvetenskapliga prisen brukar inte belöna ett livsverk, utan en specifik upptäckt. Jag tycker att det var oväntat, men det är mycket roligare, säger hon.

Karin Bojs har i internationella medier beskrivits som världens ledande Nobelgissare och hennes gissningar påverkade vadslagningsbyråernas odds. Hur ofta hon fått rätt vet hon inte.

– Jag har inte fört statistik. Men det var ett antal år, när jag var chef för DNs vetenskapsredaktion, som jag lade ner rätt mycket krut på mina gissningar. 

Vad är det viktigaste med Nobeldagen?
– Det är en dag när uppmärksamhet riktas mot vetenskap, litteratur och fred. En stor dag, tycker jag.
 

Fler avsnitt
Fler videos