Gå direkt till textinnehållet

Kamerunsk journalist torterad och mördad

Radiojournalisten Martinez Zogo kidnappades efter en biljakt som tog slut vid en polisstation.

Martinez Zogo, programledare för det populära radioprogrammet Ambouteillage på Amplitude FM, kidnappades den 17 januari utanför en polisstation i Kameruns huvudstad Yaoundé. Zogo ska enligt poliskällor och Reportrar utan gränser ha blivit jagad och försökt fly in på en polisstation när han blev kidnappad. Vid 20-tiden på kvällen hörde poliser inne på stationen en ljudlig smäll. De hittade Martinez Zogos bil vid den stängda grinden, han hade uppenbarligen försökt forcera den. Samtidigt såg poliserna en svart Toyota Prado avlägsna sig. De förstod för sent att det handlade om en kidnappning.

I helgen hittades hans kropp på ett fält i Ebogo, 15 kilometer norr om Yaoundé. Det rapporterar bland andra Le Parisien och Reuters. På hans kropp fanns tydliga tecken på tortyr.

Martinez Zogo rapporterade ofta om känsliga ämnen, den senaste tiden hade han bland annat pratat om en misstänkt förskingring som rör ett nyhetsmedium som står regeringen nära.

Internationella Pressinstitutet och Reportrar utan gränser kräver att mordet utreds grundligt och att mördarna ställs inför rätta.

Kidnappningen och mordet på Martinez Zogo är det senaste i en serie attacker mot journalister i Kamerun.

Fler avsnitt
Fler videos