Gå direkt till textinnehållet

Kalla fakta bojkottar Gräv 06

TV4s Kalla fakta sände in sina bidrag till Guldspadetävlingen för sent och nobbades därför av juryn. Nu bojkottar redaktionen Grävseminariet och både Trond Sefastsson och Joakim Dyfvermark ställer in sina föredrag i Sundsvall.

TV4s Kalla fakta sände in sina bidrag till Guldspadetävlingen för sent och nobbades därför av juryn. Nu bojkottar redaktionen Grävseminariet och både Trond Sefastsson och Joakim Dyfvermark ställer in sina föredrag i Sundsvall.

I mitten av januari upptäckte Fredrik Lundberg, redaktionschef på TV4s Kalla fakta att tiden för när bidragen till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden, hade gått ut. Han ringde arrangörerna av Gräv 06 i Sundsvall som hänvisade till kansliet i Stockholm som i sin tur bad Kalla fakta skicka in sina nomineringar till juryn, trots att tiden gått ut.

Men juryn hade fått flera påstötningar från eftersläntrare, och valde att inte ta med de bidrag till bedömning som kommit in för sent.

– Visst måste man ha en sluttid, men Grävande Journalister är ju ingen myndighet, utan en liten förening. Det är tråkigt att de väljer formalism i stället för att vara flexibel och få in ett brett urval. Vi hade faktiskt inte tagit emot något pressmeddelande om nomineringstidens utgång, säger Fredrik Lundberg, redaktionschef på Kalla fakta.

Kalla fakta hade valt ut tre bidrag ur sin produktion för att sända in till Gräv. Redaktionens reaktion efter att de inte fick komma med i bedömningen ledde till att man valt att helt bojkotta Gräv 06 i Sundsvall. Trond Sefastsson håller inte den föreläsning som planerats. Även Joakim Dyfvermark, som skulle ha föreläst på grävseminariet i Sundsvall och vara prisutdelare under Guldspadefesten, har hoppat av.

– Det är absolut inte för att Sefastsson inte får med sitt eget bidrag som han inte håller sin föreläsning, utan för principen om att Grävande Journalister låter formalismen styra.

Men är det inte lite konstigt att ni gör en principsak av att Grävande Journalister inte borde hålla på sina principer?

– Jo men vi hade verkligen sett fram emot Gräv, och det här fick all lust att rinna av oss. Vi har inte förbjudit enskilda att åka dit, men det är inget som redaktionen lägger ekonomiska resurser på.

Matti Stenrosen, ordförande i Grävande Journalister, beklagar schismen:

– Jag tycker att det är jättetråkigt att Kalla fakta missade inlämningsdatumet. Vi har skickat ut information via pressmeddelanden, en halvsida Journalisten, hemsidan och även grävombud, så en redaktion med grävande journalister ska väl inte behöva ytterligare specialinformation för just dem, säger Matti Stenrosen, och tillägger:

– Att genomföra en bojkott och försöka sätta press på en liten organisation som vår är olustigt, och drabbar framför allt de i Sundsvall som inte har någon skuld i det som hänt.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos