Gå direkt till textinnehållet

Kaliber kan få pris – trots att de inte var först

Två reportrar på P1s grävarprogram Kaliber är nominerade till Årets ekonomijournalist. Men två reportrar på Norrbottens-Kuriren var först med avslöjandet som kan ge Kaliber priset.

Två reportrar på P1s grävarprogram Kaliber är nominerade till Årets ekonomijournalist. Men två reportrar på Norrbottens-Kuriren var först med avslöjandet som kan ge Kaliber priset.

Prisnämndens motivering till nomineringen av Anna Jaktén och Björn Tunbäck på Kaliber lyder: ”För att de avslöjade bluffen om Obol Investment som genom att påstå sig sponsra idrottsklubbar på elitnivå lurade till sig stora pengar från både privatpersoner och företag.”

– Vi blev inte jätteglada när vi fick veta att Kaliber nominerades för avslöjandena om Obol som vi var först med, säger Malin Öhrlund, sportreporter på Norrbottens-Kuriren.

Hon hade i drygt ett år gjort research i ämnet när hon en tid i höstas prövade på att vara allmänreporter. Hon och kollegan Torkel Omnell började då jobba intensivt med fallet, så gott som på heltid sedan den 1 oktober.

Lördagen den 2 december 2006 pub­licerade Norrbottens-Kuriren de första artiklarna om Obol.

Vid det laget hade Kaliber, som också gjort ett reportage om Obol, puffat för sitt program som skulle sändas dagen därpå, söndagen den 3 december.

– Det måste ha kommit som en chock för dem att vi var före med avslöjandet, säger Malin Öhrlund.

Kalibers Anna Jaktén tog på måndagen kontakt med Kurirens reportrar.

– Vi berömde varandra för bra jobb. Kalibers reportage var bra, men vi på Kuriren var onekligen först.

Norrbottens-Kuriren har efter den första publiceringen varit nyhetsledande i bevakningen av affären och har följt upp med en lång rad artiklar.

Mats Ehnbom, redaktionschef på Norr­bottens-Kuriren, betonar att även han har respekt för Kalibers arbete, men han tycker det är märkligt att prisnämnden skriver att det var Kaliber som kom med avslöjandet.

– Vi var faktiskt först. Dessutom finns det ett sakfel i nämndens motivering. Obol sponsrade faktiskt klubbar.

Mats Ehnbom misstänker att nomineringen beror på att prisnämnden utgått från ett storstadsperspektiv.

Bonniers informationsdirektör Erik Månsson är verkställande ledamot i prisnämnden. Han understryker att många har skrivit mycket och bra om Obol.

– Juryn bedömde att Kaliber hade gjort det mest helgjutna arbetet med research och presentation. Ibland kan livet tyckas orättvist och ibland är livet orättvist. På ett sätt är priser alltid orättvisa. Det är svårt att väga olika insatser mot varandra.

Erik Månsson är noga med att påpeka att nämndens val inte innebär att den tycker att Norrbottens-Kuriren gjort ett dåligt jobb.

– Vi har i år fått fler nomineringar och förslag till pristagare än någonsin tidigare och bidragen har aldrig varit så bra.

Kan du ändå inte gå med på att det var Norrbottens-Kuriren som först avslöjade historien?

– I ordet avslöjande ligger mer än att vara först. Det handlar bland annat om hur bra man berättar och lyckas med att göra en sak begriplig.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos