Gå direkt till textinnehållet

Jutterström läxade upp Rapportredaktionen

Sveriges Televisions VD Christina Jutterström ringde i onsdags redaktören för sena Rapport och ifrågasatte publiceringen av de nya tortyrbilderna från Abu Ghraib-fängelset i Irak. – Olämpligt, säger Rapports ansvarige utgivare Per Yng.

Sveriges Televisions VD Christina Jutterström ringde i onsdags redaktören för sena Rapport och ifrågasatte publiceringen av de nya tortyrbilderna från Abu Ghraib-fängelset i Irak.
– Olämpligt, säger Rapports ansvarige utgivare Per Yng.

Efter 22.30-sändningen blev redaktören Johan Isaksson uppringd av Jutterström som hade synpunkter på inslaget från Abu Ghraib.

– Hon var ganska upprörd och tyckte att bilderna var hemska, säger Isaksson.

Annons Annons

Eftersom sändningen redan var över uppfattade han det inte som något försök att påverka vad Rapport skulle sända. Jutterström ville dock att han vid överlämningen till morgonredaktionen skulle framföra att de borde vara försiktiga med att publicera tortyrbilderna med tanke på att många barn då ser på TV.

bryt

Rapports ansvarige utgivare Per Yng reagerar mot Jutterströms ingripande.

– Jag har tjänstevägen via min chef Jan Axelsson framfört att jag tycker att hon agerat olämpligt. Hon borde ha vänt sig till mig som ansvarig utgivare med sina synpunkter.

bryt

Christina Juttersteröm framhåller att hon har utsett ansvarig utgivare och självklart respekterar ordningen att ansvarige utgivaren bestämmer över innehållet.

– Det gör jag också vanligtvis. Det här var en liten fråga och jag ville inte väcka Per Yng. Därför bad jag redaktören göra en notering till morgongänget om att vara försiktig med de starka bilderna med tanke på att familjer med småbarn sitter och väntar på Bolibompa.

hl@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt