Jury friade trots
grova anklagelser

9 september, 2016

En jury vid Stockholms tingsrätt har friat innehavaren av en sajt som kommit med grova anklagelser mot frilansjournalisten Monica Antonsson, som uppmärksammades då hon ifrågasatte sanningshalten i Liza Marklunds bok Gömda.

John Johansson är sedan 2003 registrerad som utgivare av sajten Yakida.se. Där har han framfört grova anklagelser mot Monica Antonsson och utpekat henne som brottsling och ifrågasatt hennes mentala hälsa.

Eftersom sajten har ett utgivningsbevis, och om det eventuellt begåtts ett brott som omfattas av tryckfrihetsgrundlagen, var Justitiekanslern åklagare.

I sin inlaga till domstolen skriver JK att ”Syftet med publiceringen har varit att just att utsätta Monica Antonsson för missaktning, och att uppgifterna redan var för sig och sedda tillsammans har varit grovt kränkande, är förtalsbrottet att anses som grovt”.  JK krävde ett skadestånd på 50 000 kronor för kränkningen.

Eftersom det rörde sig om tryckfrihetsmål var det en jury som fällde utslaget. Juryn kom fram till att åtalet ogillades i samtliga tolv fall. På samtliga punkter ansåg juryn att det inte rörde sig om förtal och grovt förtal. I domen står det ingen motivering, något som är unikt för tryckfrihetsmål. Juryn svarar bara ja eller nej på om det som skrivits är förtal.

– Juryns utslag kan inte ändras av en annan domstol. Om juryn säger att det inte är ett brott då är frågan slutligt prövad och JK kan inte göra något annat än att godta utslaget, säger David Löfgren, föredragande hos Justitiekanslern.

I sin blogg skriver Monica Antonsson att rättegången var en ”fars” och att juryn inte gjorde sitt jobb.

”Och nu är rättssäkerheten satt ur spel. Det var minst sagt en märklig upplevelse att få vara med om, en upplevelse som kommer att slå hårt mot den svenska rättsapparaten. (…) Det här fallet kommer det att forskas mycket om. För som JKs jurister säger: Om det här inte var förtal, så är ingenting förtal.”

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies