Gå direkt till textinnehållet
Manifestation utanför riksdagen i november 2022.
Foto: Tor Johnsson

Julian Assange är fri – domaren godkände avtalet

En domare har nu godkänt uppgörelsen mellan USA och Julian Assange som innebär att han erkänner brott men att fängelsetiden redan är avklarad.

Wikileaksgrundaren Julian Assange erkänner sig skyldig till att i ett fall olovligt ha mottagit och spridit hemligstämplad nationell försvarsinformation. Fängelsestraffet kvittas mot de fem år och två månader Julian Assange redan suttit av i ett fängelse i London.

Nu är Assange på väg till hemlandet Australien.

Svenska PEN skriver i ett uttalande att det är glädjande att han är fri, men tillägger: ”Det faktum att han gjort en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet och döms enligt spionerilagen innebär dock ett farligt prejudikat för pressfriheten och för alla som försöker avslöja missförhållanden och ställa makthavare till svars. Spionerilagar ska inte användas mot journalister för handlingar som faller under journalistisk verksamhet.”

Julian Assange har suttit fängslad i London sedan april 2019. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad för att undvika utlämning till Sverige där han utreddes för sexualbrott. Den utredningen lades ner 2019.

Fler avsnitt
Fler videos