Gå direkt till textinnehållet

”Journalistkåren är inte överhopad med jägare”

Jakt är ett undanträngt bevakningsområde i svenska medier, anser Kristoffer Pettersson som är ny reporter på branschtidningen Svensk Jakt. ”Det får inte jättemycket plats.”

Det blev en lång semester i år. ­Kristoffer Pettersson, 32 år, lämnar tjänsten som allmän- och näringslivsreporter på ­Hudiksvalls Tidning efter flera tidigare journalistjobb inom Mittmedia/BNL. Den 12 september tillträder han som reporter och webbredaktör på branschtidningen Svensk Jakt. Att söka jobbet var självklart.

– De här tjänsterna växer inte på träd, och jakt är ett stort privat intresse. Det har funnits i bakhuvudet att det vore kul att jobba med de frågor man brinner för, säger han.

Han jagar de flesta djur: björn, älg, räv och hjort. Helst och främst med sina tre hundar. Totalt blir det ”ganska mycket” jakt. 

Vad innebär det? 
– Under jaktsäsong kretsar allt kring hundar, jakt och familj. I år blir det väl kämpigt att ta ledigt eftersom säsongen startar när jag börjar på nya jobbet, men jag kommer säkert få min beskärda del av skog och natur ändå.

Den fasta arbetsplatsen kommer att vara i hemmet i Näsviken utanför Hudiksvall, men han ser fram emot reportageresor runt om i landet.

– Jag ser fram emot att få komma ut och berätta lite om skogen. Hoppas kunna bidra med att visa att jakt inte handlar om att bara skjuta, utan det är mer en livsstil där man trivs i naturen och tar vara på det den har att ge.

För att få förståelse för frågorna är det en fördel att själv jaga, tror han.

– Det är ju inte så att jour­nalistkåren är överhopad med jägare, över lag.

Svensk Jakt ägs och drivs av Svenska Jägareförbundet.

Ser du några utmaningar i att jobba på en organisationstidning?
– Jag tror och hoppas att tidningen är ganska fristående. Det sker granskningar av förbundet, och den skriver om oegentligheter i branschen. Det ger en bredare bild av jakt än vad som förekommer i annan media.

Hur då?
– Jakt över lag får inte jättemycket plats i vanlig press.
 

Fler avsnitt
Fler videos