Journalistförbundets krav efter vittnesmålen

2 november, 2017

FOTO: Tor Johnsson #metoo Efter de många vittnesmålen inifrån mediebranschen om trakasserier vill Journalistförbundet se en branschstandard för anlitande av produktionsbolag.

Produktionsbolagen måste ta sitt arbetsgivaransvar, menar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett debattinlägg på Dagens arena.

Men även de beställande företagen, både public service och kommersiella etermedier, behöver ta ansvar för "att säkerställa att de samarbetar med aktörer som följer arbetstidslag och arbetsmiljölag, som genom aktiva åtgärder motverkar alla former av diskriminering, inklusive sexuella trakasserier, och som tecknar kollektivavtal för sina anställda", skriver Jonas Nordling.

I inlägget tar han även upp förbundets övriga krav:

  • Insatser från branschens organisationer för att alla företag i mediebranschen ska leva upp till diskrimineringslagens skrivningar om aktiva åtgärder mot bland annat sexuella trakasserier.
  • En branschstandard för anlitande av produktionsbolag för att säkerställa rimliga arbetsförhållanden och en arbetsmiljö fri från trakasserier.
#metoo

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies