Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet:Medlarnas bud var för dåligt

Journalistförbundet sade nej till medlarnas bud. Tidningsutgivarna svarade ja. Tre viktiga frågor skiljer fortfarande parterna åt.Journalistförbundet och Tidnings­utgivarna är oense på tre områden – låglönesatsningar, visstidsanställningar och upphovsrätt.

Journalistförbundet sade nej till medlarnas bud. Tidningsutgivarna svarade ja. Tre viktiga frågor skiljer fortfarande parterna åt.
Journalistförbundet och Tidnings­utgivarna är oense på tre områden – låglönesatsningar, visstidsanställningar och upphovsrätt.

– Vi har inte fått en ordentlig möjlighet att presentera våra förslag om hur man ska lösa de här frågorna, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Hon tycker att förhandlingarna har fungerat dåligt och att statliga Medlingsinstitutet inte har lyssnat ordentligt på Journalistförbundets förslag.

– Medlingsinstitutet förstår inte mediefrågorna och upphovsrätten.

Förbundet anser att det inte hänt särskilt mycket sedan man sade nej till det förra budet i början av juni. En knäckfråga är låglönesatsningen som främst berör landsortstidningarna.

bryt

I medlarnas förslag till löneökning garanteras journalister som är 45 år eller äldre 600 kronor i snitt i månaden under tre år ur en allmän pott, övriga garanteras 390 kronor i månaden. Men Journalistförbundet tycker att det här är orättvist eftersom pengarna fördelas inom en given pott.

– Andra journalister ska inte straffas för att arbetsgivarna betalar låga löner. Dessutom bygger satsningen på ålder och inte yrkeserfarenhet. Det är inte bra eftersom det kan leda till att arbetsgivare hellre anställer yngre personer om de har flera att välja på.

Förbundet sätter sig även emot förslaget om hur upphovsrättstvister ska lösas. Medlarnas bud innehöll en skrivning om att en person, utsedd av Advokatsamfundets generalsekreterare, ska ha den avgörande utslagsrösten vid tvister.

– Vi vill inte att någon ska kunna utse en person som kan besluta i upphovsrättstvister utan att vi har kontroll över vem det blir. Dessutom vill TU att utslaget ska vara bindande – men att ha avtal som inte kan sägas upp är totalt främmande för en rättsstat.

bryt

Björn Svensson, förhandlingschef och vice VD på Tidningsutgivarna, tycker att de inom ramen för medlingen mött Journalistförbundet på en rad punkter.

– Det är märkligt, beklagligt och svårbegripligt att Journalistförbundet ännu en gång säger nej till medlarnas bud.

Björn Svensson menar att Journalist­förbundets krav på 25 000 kronor i månaden för dem som jobbat 15 år vore att gå ifrån ett individuellt lönesystem till ett tariffsystem.

– Dessutom skulle det medföra mycket höga kostnader för ett antal medieföretag.

När det gäller upphovsrätten säger Björn Svensson att Journalist­förbundet vill riva upp den kompromiss som parterna kom överens om 2004.

– Vi nekar inte de enskilda journalisterna berättigat intresse till upphovsrätten. Men Journalistförbundet måste börja respektera att även utgivarna har ett berättigat intresse när det gäller upphovsrätten för att kunna utveckla företaget och driva en tidning i en situation då konkurrensen skärps varje dag.

Åsikterna går även isär om visstidsanställningar. Enligt förbundet finns det en samsyn med de andra arbetsgivarorganisationerna om att man inte ska lasa ut vikarier i onödan och att ett enskilt vikariat ska tillsättas med bara en vikarie. En sådan regel finns inskriven i Journalistförbundets avtal med andra parter, men inte i avtalet med TU.

bryt

Medlaren Rune Larsson säger att han står till parternas förfogande, men att han i övrigt inte vill kommentera budet.

ms@journalisten.se

pj@journalisten.se

Fler avsnitt