Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet träffar Israels ambassadör

Journalistförbundet och Israeliska ambassadören kommer att under veckan träffas för att prata om hur yttrande- och pressfriheten fungerar i Sverige. Detta efter Israels reaktion över Donald Boströms artikel om organstöld.(Uppdaterad)

Efter att Aftonbladet publicerade den kritiserade artikel om misstänkt stöld av organ från dödade palestinier har vissa talesmän från israels regering sagt att det ska bli svårare för svenska journalister att få ackreditering.

Någon sådan kollektiv bestraffning av journalister blir det dock inte. På måndagsförmiddagen förklarade Israels ambassad, vid en kontakt med Journalistförbundet, att svenska journalister inte kommer att behandlas på något annat sätt än andra journalister då de ansöker om ackreditering.

– Vi förutsätter att en demokratisk stat inte utövar sådana repressalier och kollektiva bestraffningar. Det är oacceptabelt att stänga ute journalister som publicerat något som är i enlighet med detta lands lagar, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

 

I samband med att Israel lovade att inte kollektivt bestraffa svenska journalister, så kom Israels ambassadör och Journalistförbundet överens om att träffas för att prata om hur den svenska yttrande- och tryckfriheten fungerar.

Aftonbladets utsända Oisin Cantwell och Urban Andersson kände på måndagen av att israeliska regeringen hade en annan ton mot svenska journalister. Vanligtvis tar det en halvtimme att bli pressackrediterad vid regeringens presskontor i Jerusalem. Under förmiddagen hade de ännu inte fått sitt presskort.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt