Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet ska öka stödet till klubbarna

Journalistförbundet har inrättat en tjänst som organisationsstrateg med syftet att stärka klubbarna i sitt arbete.

Den nya tjänsten tillträds av Åse Harding som tidigare jobbat på förbundets förhandlingsavdelning.

– Tjänsten som organisationsstrateg är ett resultat av att det funnits önskemål om att stärka klubbar och utveckla medlemskunnande och inflytande. Det handlar om att hjälpa klubbar som eventuellt inte hinner med eller orkar med, men också att hjälpa till med att starta nya och att stärka infrastrukturen i Journalistförbundet., säger Karin Linder, nytillträdd kanslichef på Journalistförbundet.

Enligt Karin Linder är det är många som kommer att arbeta med frågorna och Åse Harding (bilden) kommer att vara spindeln i nätet: 

Annons Annons

– Alla kompetenser som handlar om att starta nya klubbar och stötta klubbar kommer att samarbeta. Jag tror att det finns en hel del lärdomar om hur man kan arbeta digitalt och vara mer snabbfotad som kommer att tas tillvara.

Är det några andra förändringar på gång på kansliet?
– Den stora förändringen är väl att kanslichefen inte är spelande tränare längre. Att jag inte är chef över mina kollegor. Det är lättare att vara kanslichef när man inte behöver vara närmaste kollega, säger Karin Linder.

Karin Linder, som tillträdde i januari, säger att den första tiden varit intensiv.

– Jag har haft samtal med alla anställda för att lära känna organisationen. Jag har satt mig in i ekonomin, alla kongressbeslut och börjat tänka på kongress 2025. Det känns som jag har jobbat jättelänge.

Den tidigare kanslichefen Eva-Maria Kollberg fortsätter på kansliet som ekonomichef.

Fackklubben på Journalistförbundets kansli är positivt inställda till hur kansliets organisation har utvecklats.

– Det blir tydligare vad cheferna har för olika roller. Vi ser inte något problem med det här. Förr var det inte så att kanslichefen också var ekonomichef. Det har varit en väldigt hög arbetsbelastning på ledningsgruppen, och cheferna ska ju också kunna ha en bra arbetsmiljö, säger Victoria da Silva som är ordförande i Journalistförbundets Unionenklubb.

Fler avsnitt
Fler videos