Replik från Journalistförbundet: ”Vi vill göra presskortet mer tillgängligt”

14 november, 2023

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Att Anders Hellberg och andra medlemmar i förbundet väcker engagemang i frågan om förbundets presskort är välkommet. Våra presskort är och kommer fortsatt vara viktiga, särskilt för våra yrkesverksamma medlemmar i mediebranschen.

Som det framkommer i debattartikeln kommer vi inom kort lansera en ny digital svensk presslegitimation, tillsammans med Svenska Fotografers Förbund. Det finns flera anledningar till detta.

Främst vill vi som förbund göra presskortet mer tillgängligt för medlemmar. Det ska vara enkelt och säkert att skaffa ett presskort, oavsett var du bor.

Med vårt fysiska presskort, tillika id-handling, har medlemmar först behövt besöka en presskortshandläggare för en ansökan och sedan genomföra ett nytt besök för att hämta ut presskortet veckor senare. Även om vi har över 50 presskortshandläggare i Sverige, så täcker vi inte alla orter och många har långa resvägar. Totalt har endast 19 procent av våra medlemmar ett presskort idag. 

Med digitala presskort, som inte är en id-handling, kan en medlem välja att aktivera sitt presskort var man än bor i Sverige. Och använda redan samma dag. Vilket kan göra stor skillnad för medlemmar som med kort varsel ska bevaka något där ett presskort behövs. Oavsett tid på dygnet. Presskortet går att ha nedladdat på upp till tre enheter.

Vi har haft utmaningar med att utfärda fysiska presskort. Under pandemin 2020–2021 tvingades vi tidvis stänga presskortshandläggningen helt eller delvis. Hösten 2022 tvingades vi åter stänga all presskortshandläggning i tre månader på grund av materialbrist. Nu i höst har vår leverantör åter stoppat all tillverkning. Kostnaden för att tillverka fysiska presskort har dessutom ökat drastiskt.

När det gäller kontroll av ett digitalt presskort, kommer den kunna genomföras på fler sätt än som beskrivs i debattartikeln.

Den första och enklaste varianten är att en visuell kontroll genomförs av presskortet. På skärmen syns information som namn, foto och medlemskap. Samt dagens datum, tid och en visuell nedräkning. Denna kontroll liknar den som idag sker vid en betalning med Swish eller kontroll av en id-handling hos Freja eID och BankID.

Sedan finns den variant som lyfts i debattartikeln med att den qr-kod som finns på presskortet scannas på plats via Frejas app i en mobiltelefon. Det kommer inom kort också vara möjligt att kontrollera om ett digitalt presskort är giltigt direkt via Frejas hemsida.

Det kommer finnas en möjlighet för medlemmar att ladda ner en kopia av sitt digitala presskort, vilket debattören lyfter fram. Denna är framtagen för de tillfällen när en kopia av ett presskort är nödvändigt, till exempel inför en ansökan via mejl om ackreditering. Den går också, som Anders Hellberg beskriver, att ladda ner i sin telefon och skicka till någon som på plats vill kontrollera ett digitalt presskort.

Det fysiska presskort vi har idag är giltigt i Sverige. Att det även går att använda utanför landets gränser är bra, men inget vi kan garantera. Det är därför vi också erbjuder ett internationellt presskort utfärdat av Internationella Journalistfederationen IFJ. Vår bild på Journalistförbundets kansli av nyttan av ett internationellt presskort skiljer sig från den som ges i debattartikeln. Vi har som förbund många exempel där det internationella presskortet gjort stor skillnad för medlemmar som arbetar utomlands. Trycket på att söka ett internationellt presskort har dessutom ökat hos oss de senaste åren och i dagsläget har vi 126 medlemmar med ett aktivt internationellt presskort.

Att lansera något nytt har alltid sina utmaningar. Därför känns det bra att vi kan göra denna lansering av ett digitalt presskort, samtidigt som medlemmar i förbundet fortsatt kommer kunna identifiera sig med sina befintliga fysiska presskort. De medlemmar som i år skaffat ett fysiskt presskort kommer kunna använda dem fem år framåt. Det går dock bra att parallellt även ha ett digitalt presskort i mobiltelefonen.

 

Petteri Flanagan Karttunen
kommunikationschef Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Gunnar Wesslen tis, 2023-11-14 16:15

Det är utomlands som jag behöver ett presskort, dit jag reser kommer inte ett digitalt kort att accepteras, man kommer inte heller att skanna eller ta kontakt med någon institution utan de kräver ett fysiskt säkert presskort. SJF får om än med omgång bemöda sig om att fortsatta med fysiska presskort för att tillfredsställa det behov som medlemmarna har. Blir det dyrt får den som behöver kortet betala den extra kostnad som uppstår.

Inlagt av 5ea0737430bc4e1... tis, 2023-11-14 16:49

Det är sällan jag har läst så många kloka och rimliga invändningar mot en förändring (se kommentarerna till Anders Hellbergs debattartikel) och ett så tondövt svar. Menar du verkligen, Petteri, att du tror att ett digitalt nationellt presskort fungerar utomlands eller i en vägspärr i ett konfliktområde?

Inlagt av Petteri Flanaga... ons, 2023-11-15 12:28

Hej.
Bra att du hör av dig med en direkt fråga och ett kort första svar är nej. Jag ska dock förtydliga varför. Om du ska arbeta utomlands för att arbeta som journalist rekommenderar vi varken idag eller framöver ett nationellt presskort, oavsett om det är fysiskt eller digitalt. Detta eftersom det är just ett nationellt presskort. Som jag skrev i mitt svar på debattartikeln är det väldigt bra i de fall ett nationellt presskort även fungerar utomlands. Det gäller även i de framtida fall ett digitalt presskort kommer kunna användas utomlands. Men vår rekommendation är att du som yrkesverksam medlem ansöker hos oss om ett internationellt presskort från IFJ, som utfärdas till medlemmar i journalistförbund i 130 länder. Och om du har frågor eller behöver hjälp kan du kontakta Journalistförbundet i land där du ska arbeta.

Inlagt av Gabriel Goës tors, 2023-11-16 17:35

Jag har varit med i förbundet sedan jag började jobba som datajournalist 1989. Sedan dess har jag jobbat med det mesta vad gäller journalistik. Redan 1989 fanns det i datakretsar en oro för en framtid där beslutsfattare som aldrig var ute på fältet med tiden skulle fatta beslut som det som förbundet nu har gjort.
Redan på den tiden krånglade tekniken och det har inte direkt blivit bättre med tillförlitligheten sedan dess. Mängder av medlemmar på olika redaktioner känner väl till alla de gånger som tekniken har krånglat och ibland till och med har riskerat publiceringen.

Att jag skulle behöva visa min mobil och att den ska skannas av en app när jag står i kön till ett departement är helt verklighetsfrämmande. Än mindre när jag filmar på en skolgård och en förbipasserande tror att jag är en snuskgubbe, eller när jag kommer till en avspärrad plats men där det finns ett ställe för fotografer att stå.

Och var finns krismedvetenheten? Vad händer med vår nyhetsrapportering i ett krisläge där polisen eller någon annan stänger av mobiltrafiken? Ska vi inte kunna rapportera från terrordåd eller likande?

Man kan inte utgå ifrån att tekniken alltid fungerar. För vi vet alla att den gång på gång fallerar och speciellt då det är som viktigast för oss att kunna rapportera.

Inlagt av 59ce41e4d0c9c89... mån, 2023-11-20 18:50

Väl talat. Insiktsfullt, till skillnad från förbundets åtgärd.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies