Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet. FOTO: Tor Johnsson

Journalistförbundet anmäler Israel för krigsbrott

19 maj, 2022

Förbundsordförande Ulrika Hyllert uppfattar dödsskjutningen av den palestinska reportern Shireen Abu Akleh som avsiktlig.

Svenska Journalistförbundet ställer sig bakom den anmälan om krigsbrott som Internationella Journalistfederationen gjort till Internationella brottsmålsdomstolen, och som Journalisten berättade om tidigare i veckan. Anmälan som gjordes redan i april rör fyra journalister som skadats eller dödats av israeliska styrkor och uppdateras nu med dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh.

– Det är en journalist som burit både väst och hjälm där det tydligt stått ”press”, som då blivit skjuten. Och vi uppfattar det som att hon var en måltavla, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert till SVT.

Israel har inte tagit på sig ansvaret för dödsskjutningen och har krävt en utredning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies