Journalistnätverk: Troligen israelisk eld bakom dödsskjutningen

16 maj, 2022

Israelisk eld var troligen orsaken till Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Aklehs död på Västbanken, enligt en utredning gjord av journalistnätverket Bellingcat.

Den kända Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds på Västbanken morgonen den 11 maj, när hon rapporterade från en räd utförd av israeliska styrkor. Reaktionerna på dödsskjutningen blev starka, med protester i flera palestinska städer.

I fredags begravdes hon i östra Jerusalem. Internationella Reportrar utan gränser larmade samma kväll om att ett tiotal journalister misshandlats och hindrats av israelisk militär från att rapportera från begravningskortegen. RSF ”fördömer starkt” angreppen och kallade dem ”oacceptabla och chockerande”. RSF återupprepade samtidigt sitt krav på oberoende internationell utredning om omständigheterna kring journalistens död.

Flera utredningar pågår för att bringa klarhet i hur Shireen Abu Akleh dog. Den journalistiska grävsajten Bellingcat, som arbetar med faktagranskning och undersökande journalistik via öppna källor, kom på lördagen till den preliminära slutsatsen att hon dödats av kulor från den israeliska militären, IDF. Analysen bygger på video- och ljudfiler som samlats ihop från sociala medier, från såväl palestinier som israeliska militärkällor.

”Baserat på vad vi har kunnat granska var IDF närmast och hade den klaraste siktlinjen till Abu Akleh”, säger Giancarlo Fiorella som leder Bellingcats analysarbete, rapporterar TT.

Internationella Journalistfederationen IFJ lade redan i onsdags skulden för Abu Aklehs död på den israeliska armén, och fördömer starkt vad organisationen ser som ett målinriktat dödande av en palestinsk journalist. IFJ har redan lämnat in en anmälan om dödligt våld mot palestinska journalister till Internationella brottmålsdomstolen ICC, och kommer att uppdatera den med fallet Shireen Abu Akleh.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies