Gå direkt till textinnehållet

Journalister kan hamna utanför omställningsavtal

Journalister som arbetar på företag knutna till arbetsgivarorganisationen Fremia riskerar att stå utanför den så kallade trygghetsöverenskommelsen. Detta sedan PTK och Fremia inte lyckats komma överens och förhandlingarna har nu avbrutits.

Journalisten har tidigare berättat att Journalistförbundet tecknat kollektivavtal med den nya arbetsgivarorganisationen Fremia, med medlemmar som Hyresgästföreningen och ETC.

Nu har Fremia avbrutit förhandlingarna med PTK om ett nytt huvudavtal, vilket innebär att deras medlemmar på PTKs område inte kommer att vara anslutna till något omställningsavtal för tjänstemän, skriver PTK på sajten.

Inte heller kommer tjänstemännen få rätt till befintligt omställningsstöd eller det nya kompetensstöd och omställningsstöd som följer av den så kallade trygghetsöverenskommelsen.

Fremia hänvisar Journalisten till en artikel på sajten där de skriver att ambitionen är att få till en trygghetsöverenskommelse med PTK, men det kommer inte att ske i närtid.

– Vi har fortsatt en öppen dialog med PTK, men i nuläget kommer vi inte vidare i förhandlingarna, säger Jesper Neuhaus, förhandlingschef på Fremia, i en kommentar.

De skriver vidare att det här gäller en sjättedel av de anställda medlemmarna, övriga berörs inte.

De nya kompetens- och omställningsavtal som Svenskt Näringsliv, PTK och delar av LO-kollektivet har tecknat börjar gälla 1 oktober.

Fler avsnitt
Fler videos