Journalister gripna
för elefantartikel

3 november, 2015

Tre journalister på en statlig tidning i Zimbabwe har gripits sedan de publicerat en artikel som påstod att polisen och parkvakter förgiftat 60 elefanter.

Ett stort antal elefanter har blivit förgiftade i landet de senaste månaderna av misstänkta tjuvjägare. Nyhetsbyrån TT-AFP rapporterar nu att tre journalister gripits efter att de publicerat en artikel som menar att poliser och parkvakter ligger bakom förgiftningen av de 60 elefanterna.

”Redaktörerna och reportrarna på The Sunday Mail kan inte tillåtas gömma sig bakom journalistikens privilegier för att sprida lögner”, säger polistalespersonen Charity Charamba till TT-AFP.

En talesperson för en journalistorganisation kallar gripandena för "barbariska" och menar att de utgör ett brott mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Journalisten intervjuade så sent som för två veckor sedan journalisten Tawanda Majoni från Zimbabwe, som vittnade om de tuffa villkoren för yrkeskåren i landet. Kidnappningar och hot är vardag om man skriver regeringskritiska artiklar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies