Gå direkt till textinnehållet

Journalister gripna för elefantartikel

Tre journalister på en statlig tidning i Zimbabwe har gripits sedan de publicerat en artikel som påstod att polisen och parkvakter förgiftat 60 elefanter.

Ett stort antal elefanter har blivit förgiftade i landet de senaste månaderna av misstänkta tjuvjägare. Nyhetsbyrån TT-AFP rapporterar nu att tre journalister gripits efter att de publicerat en artikel som menar att poliser och parkvakter ligger bakom förgiftningen av de 60 elefanterna.

”Redaktörerna och reportrarna på The Sunday Mail kan inte tillåtas gömma sig bakom journalistikens privilegier för att sprida lögner”, säger polistalespersonen Charity Charamba till TT-AFP.

En talesperson för en journalistorganisation kallar gripandena för "barbariska" och menar att de utgör ett brott mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Annons Annons

Journalisten intervjuade så sent som för två veckor sedan journalisten Tawanda Majoni från Zimbabwe, som vittnade om de tuffa villkoren för yrkeskåren i landet. Kidnappningar och hot är vardag om man skriver regeringskritiska artiklar.

Fler avsnitt
Fler videos