Gå direkt till textinnehållet

Journalister åtalade för sexköp i Kosovo

Två journalister står åtalade för att under sin FN-tjänstgöring som reportrar för försvarsmakten ha köpt sexuella tjänster av prostituerade. Båda jobbar som journalister i det civila. De två männen skall i Kosovo ha tävlat om vem som kunde ha sex med flest prostituerade. Som bevis skulle de ha märkt kvinnorna på innanlåren med sina tjänstestämplar och sedan fotograferat.

Två journalister står åtalade för att under sin FN-tjänstgöring som reportrar för försvarsmakten ha köpt sexuella tjänster av prostituerade. Båda jobbar som journalister i det civila.

De två männen skall i Kosovo ha tävlat om vem som kunde ha sex med flest prostituerade. Som bevis skulle de ha märkt kvinnorna på innanlåren med sina tjänstestämplar och sedan fotograferat. Utnyttjandet ska ha skett på männens fritid.

Historien rullades upp då männen skröt med sina bedrifter för kollegor på FN-bataljonen. Ansvarigt befäl polisanmälde de två männen direkt.

Annons Annons

Lindblom Hulthén: “Sorgligt beteende”

– Det är både sorgligt och beklämmande. Jag trodde att vi kommit lite längre i Sverige, att svenska män inte beter sig på detta sätt, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, men tillägger att hur upprörd hon än är över dessa mäns beteende kan och skall inte förbundet lägga sig i vad medlemmar gör på sin fritid, om det inte direkt har med själva yrkesutövningen att göra.

Det är inte klart om männen är medlemmar i Journalistförbundet. Om så är fallet och det finns en koppling till männens roll som journalister kan de bli anmälda till yrkesetiska nämnden. Anses de ha skadat det journalistiska anseendet kan de bli uteslutna ur Journalistförbundet.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos