Gå direkt till textinnehållet

Journalistens chefredaktör slutar

Journalistens och Finanslivs chefredaktör Helena Giertta slutar efter 14 år. ”Jag har älskat varje dag på jobbet, men nu är ett bra tillfälle att gå vidare.”

Helena Giertta anställdes som chefredaktör hösten 2008. Sedan 2012 är hon även vd för Journalisten AB, som också driver och ger ut Finansförbundets tidning Finansliv.

Nu väljer hon att lämna rollen. Redaktionschef Julia Nilsson tar över som tf chefredaktör och vd.

– När jag började hade jag sagt fem år, men jag kunde inte sluta efter fem år, och inte efter tio år. Men nu kan jag det. Vi har två stabila redaktioner, vi har gjort mycket utveckling, företaget går bra. Det är ett perfekt läge att sluta, säger Helena Giertta.

Annons Annons

Känslorna är blandade.

– Det känns som ett nytt äventyr, men det är också otroligt sorgligt att lämna redaktionen. Jag har älskat varje dag jag varit på jobbet.

Vad ska du göra nu?
– Jag har några olika spår och kommer ta några veckor att tänka igenom exakt vad jag ska göra. Det känns hur konstigt som helst att inte ha en deadline!

Helena Giertta meddelade sin avgång för medarbetarna på måndagen och slutar den 31 januari.

– Det är min absoluta övertygelse att man inte ska stanna länge när man väl bestämt sig.

Ulrika Hyllert är ordförande för Journalistförbundet och bolagsstyrelsen för Journalisten.

– Jag är oerhört tacksam över hur länge Helena har drivit tidningen och bolaget, och över hur hon har utvecklat det. Hon är den som varit chefredaktör längst för Journalisten under efterkrigstiden och jag är jätteimponerad av det hon gjort under de här åren, säger Ulrika Hyllert.

– Journalisten är den viktigaste tidningen, som också ska vara bäst. Det kommer den att fortsätta vara. Men det känns så klart nervöst, när någon lett den i 14 år.

Ulrika Hyllert känner sig trygg med Julia Nilsson som tf vd och chefredaktör för Journalisten och Finansliv under rekryteringen av Helena Gierttas efterträdare.

– Julia Nilsson har jobbat länge på Journalisten och har en stor och bred erfarenhet. Ambitionen är att en ny chefredaktör ska finnas på plats i sommar.

Johannes Nesser är ordförande för fackklubben på Journalisten AB:

– Det är jättetråkigt att Helena slutar och det är svårt att föreställa sig redaktionen utan henne. Hon kommer att lämna ett stort tomrum, det känns som att en era är över. Med det sagt är vi i klubben väldigt nöjda med att Julia tar över som tillförordnad chefredaktör och vd under våren. Det kommer att gå alldeles utmärkt. Vi har alla ett stort förtroende för henne.

Klubben är nöjd med att ha fått garantier från bolagsstyrelsens och förbundsstyrelsens ordförande Ulrika Hyllert om att medarbetarna kommer att få vara med i rekryteringsprocessen av en ny ordinarie chefredaktör.

Fler avsnitt
Fler videos