Journalisten blir fadder till fängslade San-San Nweh

23 september, 1999

YTTRANDEFRIHET Den burmesiska journalisten och författaren San-San Nweh sitter sedan fem år tillbaka i fängelse, anklagad för regimkritisk publicering och verksamhet.

YTTRANDEFRIHET Den burmesiska journalisten och författaren San-San Nweh sitter sedan fem år tillbaka i fängelse, anklagad för regimkritisk publicering och verksamhet. I samarbete med organisationen Reportrar Utan Gränser har nu Journalisten beslutat bli stödjande fadder för henne.

– Genom att sätta ljuset på det enskilda exemplet, kan vi bidra till att hon inte glöms bort. Kanske kan det på sikt också ge någon liten positiv effekt, vi är ju inte ensamma, säger chefredaktör Bertholof Brännström.

San-San Nweh är 54 år och har varit verksam som journalist sedan sextiotalet. Hon är också en produktiv författare med tolv romaner och cirka 500 noveller bakom sig. Den tredje romanen Prison of Darkness gjorde henne känd som en regimkritisk röst i det hårt styrda Burma.

Sommaren 1989 fängslades San-San Nweh för första gången, och släpptes först våren 1990 med förbud mot att i fortsättningen engagera sig i oppositionella organisationer. Den 5 augusti 1994 greps hon dock igen och dömdes ett par månader senare till sju års fängelse, anklagad för att ha publicerat och distribuerat regimkritiska rapporter till bland annat utländska ambassader och journalister.

Förhållandena i fängelset i burmesiska Insein beskrivs av Reportrar Utan Gränser som mycket dåliga. Bland annat förekommer tortyr. San-San Nweh är gift och har fyra barn.

Förutom Journalisten har San-San Nweh följande faddrar bland europeiska medier:

France2 (största franska public service-kanalen iTV), Le Figaro, Elle, Le Clés de l’Actualité, L’Indépendant, Internazionale (Italien), El Pais (Spanien) och Le Soir (Belgien).

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies