Gå direkt till textinnehållet

Journalisten blir fadder till fängslade San-San Nweh

YTTRANDEFRIHET Den burmesiska journalisten och författaren San-San Nweh sitter sedan fem år tillbaka i fängelse, anklagad för regimkritisk publicering och verksamhet.

YTTRANDEFRIHET Den burmesiska journalisten och författaren San-San Nweh sitter sedan fem år tillbaka i fängelse, anklagad för regimkritisk publicering och verksamhet. I samarbete med organisationen Reportrar Utan Gränser har nu Journalisten beslutat bli stödjande fadder för henne.

– Genom att sätta ljuset på det enskilda exemplet, kan vi bidra till att hon inte glöms bort. Kanske kan det på sikt också ge någon liten positiv effekt, vi är ju inte ensamma, säger chefredaktör Bertholof Brännström.

San-San Nweh är 54 år och har varit verksam som journalist sedan sextiotalet. Hon är också en produktiv författare med tolv romaner och cirka 500 noveller bakom sig. Den tredje romanen Prison of Darkness gjorde henne känd som en regimkritisk röst i det hårt styrda Burma.

Annons Annons

Sommaren 1989 fängslades San-San Nweh för första gången, och släpptes först våren 1990 med förbud mot att i fortsättningen engagera sig i oppositionella organisationer. Den 5 augusti 1994 greps hon dock igen och dömdes ett par månader senare till sju års fängelse, anklagad för att ha publicerat och distribuerat regimkritiska rapporter till bland annat utländska ambassader och journalister.

Förhållandena i fängelset i burmesiska Insein beskrivs av Reportrar Utan Gränser som mycket dåliga. Bland annat förekommer tortyr. San-San Nweh är gift och har fyra barn.

Förutom Journalisten har San-San Nweh följande faddrar bland europeiska medier:

France2 (största franska public service-kanalen iTV), Le Figaro, Elle, Le Clés de l’Actualité, L’Indépendant, Internazionale (Italien), El Pais (Spanien) och Le Soir (Belgien).

Fler avsnitt
Fler videos