Journalist i skyddsprogram mördad i Mexiko

28 juni, 2021

Den mexikanske journalisten Gustavo Sánchez färdades på motorcykel med sin son när han prejades av vägen och sköts ihjäl. Totalt har tre journalister mördats och två försvunnit i Mexiko i år.

Reportern Gustavo Sánchez Cabrera arbetade för den Facebookbaserade nyhetstidningen Panorama Pacífico och sin egen nyhetssajt Noticias Minuto a Minuto i kuststaden Huatulco i delstaten Oaxaca i södra Mexiko.

Han bevakade brott och politik och rapporterade återkommande om misstänkt korruption i regionen och utsattes för ett mordförsök för knappt ett år sedan. Sedan dess har han varit placerad i det federala skyddsprogrammet för hotade journalister, men det polisskydd han lovats uteblev.

På morgonen den 17 juni färdades Gustavo Sánchez på motorcykel tillsammans med sin 15-årige son när en bil med två personer prejade dem av vägen. Båda föll av motorcykeln, männen klev ut ur bilen och sköt ihjäl Gustavo Sánchez med minst 15 skott, varav minst ett i huvudet. Hans son fick lindrigare skador av fallet från motorcykeln, men blev inte skjuten. Det rapporterar flera medier, bland andra Animal PoliticoEl Financiero och The Guardian.

Committee to Protect Journalists representant in Mexiko, Jan-Albert Hootsen, konstaterar i ett uttalande att mordet på en journalist som är placerad i det federala skyddsprogrammet är ett bevis på myndigheterna ”chockerande oförmåga att skydda journalister”.

Enligt flera medier ska Gustavo Sánchez ha mottagit dödshot de senaste månaderna.

Dagen efter blev ytterligare en mexikansk journalist mördad: Enrique Garcia, i Metepec som ligger väster om Mexico City. I det fallet finns inga misstankar om att det ska vara kopplat till hans yrkesutövning, och polisen uppger att det handlar om ett rån.

I början av maj mördades journalisten Benjamín Morales Hernández i delstaten Sonora och ytterligare två journalister har försvunnit under året. Förra året mördades nio journalister i landet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies