Journalist anklagar Röda Korset för lönediskriminering
Den mediegranskande redaktionen Quick Response, QR, drivs av Röda Korsets ungdomsförbund, som arbetar mot diskriminering. Nu hävdar en journalist på QR att ungdomsförbundet lönediskriminerar henne.
Den mediegranskande redaktionen Quick Response, QR, drivs av Röda Korsets ungdomsförbund, som arbetar mot diskriminering. Nu hävdar en journalist på QR att ungdomsförbundet lönediskriminerar henne.
Ülkü Holago anställdes på QR i januari 2003. Hon kom från en kommunikationsbyrå där hon tjänade 24 000 kronor i månaden.
– Jag förstod att jag inte kunde få samma lön, trots att jag var den enda sökande med projektledarutbildning och journalistisk erfarenhet.
Hon fick beskedet att Röda Korsets ungdomsförbund, RKUF, hade en strikt lönetrappa och att hennes ingångslön skulle bli 19 000 kronor i månaden.
bryt
Två veckor senare anställde RKUF en man som ansvarig för presskontakter, marknadsföring och webb.
– Efter ett år fick jag veta att han hade flera tusen kronor mer än jag i lön. Jag frågade varför och fick svaret att det berodde på hans tidigare löneutveckling och utbildning. Sedan sade de att hans lön var felsatt.
En annan förklaring var att de anställda på QR jämställdes med förbundets ungdomskonsulenter och att de i förbundssekretariatet (ordföranden, personalchefen och den press-ansvarige) av hävd haft högre lön än ungdomskonsulenterna.
Ülkü Holago påpekade att hennes tjänst krävde utbildning i journalistik och projektarbete och specialkunskaper om mångfald och integration. För att bli ungdomskonsulent krävs ingen särskild utbildning.
Ett nytt argument var att de som jobbade på förbundssekretariatet var experter på sitt område.
– Vi hävdade att även vi på QR är experter, unika i Sverige eller till och med i världen på vårt område.
Ülkü Holago har i dag 20 100 kronor i lön.
bryt
I förra veckan inleddes förhandlingar mellan HTF-ombudsmannen Boel Holst, som företräder Ülkü Holago, och RKUF. Holst driver fallet som ett lönediskrimineringsärende.
RKUFs generalsekreterare Caroline Källner vill i dag inte uttala sig i detalj om fallet.
– Vi håller på att ta fram kvalifikationskraven för att se om Ülkü Holagos tjänst är jämförbar med den tjänst hon jämför sig med.
Förhandlingarna ajournerades till den 3 mars då RKUFs ledning ska ge sin syn på saken.
hl@journalisten.se