Gå direkt till textinnehållet

Jonas Nordling slutar som Journalistförbundets ordförande

Jonas Nordling blir istället chefredaktör för Dagens Arena. ”Ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till”, säger Jonas Nordling. Förbundets vice ordförande Ulrika Hyllert tillträder som ny förbundsordförande.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har sagt upp sig och blir chefredaktör på Dagens Arena den 1 februari 2019. Han ersätter Liv Beckström som är tillförordnad chefredaktör. Dagens Arena ges ut av Arenagruppen som är en politiskt obunden ideell förening som driver opinion med ett vänsterperspektiv.

Ulrika Hyllert blir Journalistförbundets nya ordförande från den 1 februari. Klockan nio i förmiddags informerades personalen på Journalistförbundets kansli.

– Jag har blivit uppvaktad av Arenagruppen och efter en viss betänketid och dialog med Ulrika kom jag fram till att jag inte kan tacka nej till ett sådant här erbjudande, säger Jonas Nordling till Journalisten.

Annons Annons

– Det är en chans att leda och utveckla en verksamhet i någon sorts nystartsläge, givet alla de erfarenheter jag har samlat ihop under de här tio åren i förbundet. Jag har försökt att vara tydlig med att den här ordförandeperioden skulle bli min sista, nu fick jag ett erbjudande lite tidigare än jag hade tänkt mig. Det känns ändå rätt att gå nu.

Vad tror du att du kan tillföra Dagens Arena?
– Grundstrukturen för Dagens Arena känns väldigt stabil, så det jag kan tillföra är kanske hur den typen av medieslag kan utvecklas. Det finns många tankar jag skulle vilja pröva på redaktionen, både innehållsmässigt och när det gäller möjligheter till nya intäktsflöden. Jag är sugen på att i praktiken omsätta de tankar jag samlat på mig både i ordföranderollen i förbundet men också som styrelseordförande i Journalisten AB, som ju för en snarlik tillvaro på många sätt och vis, men som är väsensskild finansieringsmässigt.

Har du saknat journalistiken?
– Ja. Det är en bidragande orsak, att få möjligheten att kliva in på redaktionsgolvet igen. Det här är en tjänst som är väldigt hands-on där man är en del i produktionen som utförs av en ganska liten redaktion. Det är väldigt tilltalande för mig.

Jonas Nordling kommer inte att vara chef för den frilansande ledarredaktionen och fatta beslut om innehållet på ledarsidan, annat än som ansvarig utgivare för materialet.

Jonas Nordlings avhopp från Journalistförbundets styrelse innebär att vice ordförande Ulrika Hyllert tillträder som ordförande i hans ställe från och med den 1 februari.

Ulrika Hyllert berättar att hon fick veta för en vecka sedan att Jonas Nordling skulle sluta.

– Jag har vetat att det finns en risk att Jonas ska sluta, men jag blev förvånad över att det skedde så här kort efter kongressen. Jag hade gärna jobbat tillsammans med Jonas några år till, säger Ulrika Hyllert.

Hur känns det att bli förbundsordförande?
– Det är det viktigaste och finaste som finns, så det känns utmanande och svårt.

Inte kul?
– Jo, så klart är det fantastiskt roligt. Att vara vice ordförande är ansvarsfullt, men att vara den som är ytterst ansvarig är ju något mer. Jag ser väl fram emot det med skräckblandad förtjusning. Det som gör att det är mer roligt än läskigt och att det går att vänja sig vid tanken snabbt är att det finns så fantastiska medarbetare på Journalistförbundets kansli, som har koll på allt och vet allt och som man kan lita på.

Blir det någon skillnad i inriktning för förbundet med dig som ordförande?
– Ja och nej. Det är kongressens beslut som präglar inriktningen för förbundet, och de besluten kommer vi att genomföra oavsett vem som är ordförande. Det kommer inte att vara en skillnad. Sen har ju jag och Jonas lite olika områden som vi har erfarenhet av och intresse för, och som vi därför oftare pratar om. Jag har tyckt att vi har kompletterat varandra bra. Så där kommer det nog att bli lite skillnad.

Vilka områden är det?
– Jonas är ju extremt duktig på medieekonomi och affärsmodeller, och det är därför han behövs ute i branschen. Det är oerhört viktiga frågor. Mina erfarenheter kommer framför allt från tiden som klubbordförande på Sveriges Radio, och de områden som jag gärna pratar om är arbetsmiljöfrågor, diskriminering och mångfald.

Enligt Journalistförbundets stadgar ska förbundsstyrelsen välja en ny vice ordförande som sitter fram till nästa kongress. Förbundsstyrelsen har ordinarie möte torsdag den 6 december.

Fler avsnitt
Fler videos