Frilansjournalisten Jojje Olsson bevakar Kina från Taiwan.

Jojje Olsson hotad av Kina

12 april, 2021

V, KD och SD kräver att den kinesiske ambassadören i Sverige ska utvisas efter att ambassaden riktat ett uttalat hot mot frilansjournalisten Jojje Olsson.

Den 28 mars publicerade Expressen en artikel om bojkotten mot H&M i Kina, skriven av den Taiwanbaserade frilansjournalisten Jojje Olsson. Förra veckan skickade Kinas ambassad förra veckan skickade ett hotfullt mejl till Jojje Olsson, där han uppmanas upphöra med sin rapportering, eller ”möta konsekvenserna av dina handlingar”.

Kinas ambassad har flera gånger gått till attack mot svenska medier, men tonläget är högre än i tidigare uttalanden och mejl, uppger Jojje Olsson för Expressen.

V, KD och SD kräver nu att den kinesiska ambassadören Gui Congyou ska utvisas.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett uttalande till Expressen att hotet mot Jojje Olsson är ”självfallet helt oacceptabelt”, men anser inte att Gui Congyou ska utvisas: ”Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies