Gå direkt till textinnehållet

Jo Becker om att granska Donald Trump: ”Sanningen kommer fram – så småningom”

I sitt invigningstal på Grävseminariet i Karlstad på fredagen lyfte Jo Becker, New York Times, vikten av att fortsätta rapportera för att nå de faktaresistenta.

Grävseminariet 2023 invigdes på fredagen av Föreningen grävande journalisters ordförande Ulla Sätereie från stora scenen på konferensanläggningen Karlstad CCC i centrala Karlstad. Drygt 600 journalister finns på plats i Karlstad under tvådagarsseminariet med cirka 60 programpunkter.

Invigningstalare var New York Times prisade grävreporter Jo Becker, som berättade om sina granskningar av bland annat Donald Trumps Rysslandskopplingar 2016 och hans lögner om valutgången i presidentvalet 2020.

– Det är viktigare än någonsin att berätta för vår publik varför sanningen spelar roll. New York Times mår bra med sina 9,6 miljoner prenumeranter och globala räckvidd, men vi har ett problem. Jag vet att i Sverige finns det fortfarande ett stort förtroende för medier, men så är det inte i USA. 40 procent av amerikanerna tror att medier är fejknyheter, sade Jo Becker.

Annons Annons

Jo Becker välkomnades upp på scenen av FGJs ordförande Ulla Sätereie och intervjuades av Börge Nilsson. Foto: Tor Johnsson

Trots svårigheten att nå de faktaresistenta menar hon att det finns hopp.

– Somliga kommer aldrig att lita på oss. Men det är viktigt att fortsätta att rapportera, dag efter dag, månad efter månad. I fallet med Donald Trumps lögn om valfusk 2020 har rättsprocesserna lett till att det framkommit att personer på Fox News inte själva trodde på de konspirationsteorier de spred till sina tittare. Det vet tittarna nu. Sanningen kommer fram, så småningom, sade Jo Becker.

Fler avsnitt
Fler videos