Gå direkt till textinnehållet

Jesper Bengtsson blir chefredaktör på Omvärlden

Journalistens krönikör Jesper Bengtsson blir ny chefredaktör för Sidas tidning Omvärlden. Nyrekryteringen skedde i samband med att medieföretagen Arenagruppen och Global Reporting tog över produktionen av tidningen.

Jesper Bengtsson är ordförande för Reportrar utan gränser, och krönikör i Journalisten. Nu ska han leda arbetet på Omvärlden, som nyligen har fått en ansiktslyftning. Omvärldens uppdrag från Sida är att vara en arena för kritiskt granskande av de 34 miljarder kronor som Sverige varje år ger i bistånd.

Den avgående chefredaktören Ylva Johnson oroas över den nya redaktionens möjligheter att kritiskt granska Sida, eftersom Global Reporting bland annat har Sida som kund.

– Jag tror att det blir svårt att fortsätta med samma hårda granskning. Jag ser en risk att det kan bli en tamare tidning. Global Reporting som ska driva tidningen nu sitter ju i knä på hela branschen.

Annons Annons

Jesper Bengtsson håller inte med om att möjligheterna till granskning inskränks.

–Det hade kunnat vara ett problem om jag hade haft någon koppling till Global Reporting, men det har jag inte. Redaktionen kommer att vara oberoende. Jag ska vara stationerad på Arenagruppen, men vi gör tidningen som en oberoende redaktion tillsammans med folk utifrån.

Förutom chefredaktören Jesper Bengtsson kommer redaktionen bestå av en redaktionssekreterare, en redigerare och en bildredaktör på deltid. Augustinumret blir det första som görs av den nya redaktionen.

Fler avsnitt
Fler videos