Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: ”Jag önskar att journalistiken tröttnar på mörkret”

Jan Helin, Director of ­Product Strategy and AI, Bonnier News önskar att 2024 innebär att journalistiken tröttnar på mörkret och på den energifattiga, grälsjuka svenska politiken.

Vad händer ­medieåret 2024?
– Publicistiskt kommer fortsatt nyheterna ur de mörka narrativen. En tilltagande klimatkatastrof, en havererad migration, barn som mördar barn på order av avskräden till vuxna människor, auktoritärt mot frihetligt, konservatismens och nationalismens krossande av liberalismen, Trump, Putin, Israel, Palestina och fan och hans moster om och om igen. Tyvärr. Mer begripligt så får TV4 nya ägare, Viaplay rekonstrueras, Bonnier och Schibsted fortsätter tampas om att skapa kommersiellt hållbar digital infrastruktur för svensk journalistik, public service-utredningen publicerar konturerna för ett nytt tillstånd som i allt väsentligt är samma ordning som från sena 1900-talet till nu, men kanske med lite mindre pengar.

… och vad händer om du får önska?
– Journalistiken tröttnar på mörkret och på den energifattiga, grälsjuka svenska politiken och blir i stället besatt av att sakligt, inspirerat och faktabaserat visa hur en annan värld är möjlig. 

Fler avsnitt
Fler videos