Gå direkt till textinnehållet

”Jag vill snacka med en massa gamers”

Moa Frygell på SVT i Umeå åker på Minecraft­festival i Orlando, Florida, för sina stipendiepengar. Hon är en av 94 journalister som fått Journalistförbundets kom­petensutvecklingsstipendium.

Moa Frygell jobbar sedan fyra år på onlineredaktionen på SVT i Umeå, där man under många år jobbat med olika typer av tittarkontakt. Det är där spelet ­Minecraft kommer in.

– Vi har jobbat med allt ifrån Älgvandringen till Fråga Doktorn och vi har sett att ju mer gamification, ju mer utmaningar, ju mer tävlingar man lägger in i sitt innehåll, desto bättre interaktion får man. 

Till exempel har tittarna kunnat räkna hur många älgar som simmar över vattnet i det okommenterade, direktsända naturprogrammet Den stora älgvandringen. Barnen har engagerats via Duo-appen där de kunnat tävla i barnprogrammet Gården live.

Annons Annons

– På det sättet kan man också få till en community kring ett program på ett sätt som man inte får genom att bara sända ut det linjärt. När man hittar tvåvägskommunikationen som ofta finns i spel så bygger man något tillsammans. 

Ett annat interaktivt projekt är programmet Susannes skafferi, där kocken Susanne Jonsson lagar mat i direktsändning under många timmar. 

– Grundförutsättningen där är att det är ett program som görs tillsammans med publiken. Där har vi många moment med interaktion. Till exempel får tittarna rösta om hur Susanne ska dekorera tårtan.

Minecraft, som är ett spel där man skapar egna världar online, är ett av de spel i världen som engagerar spelarna mest när det gäller interaktion.

– Vi kollade upp vilka olika spelmässor och spelkonvent det fanns och kände att det spel i världen som nu har den största medskapandecommunityn är ­Minecraft. 

Kunde du något om Minecraft innan du sökte stipendiet?
– Nej inte mer än att min son som är tolv år brukar säga ”Mamma du måste hjälpa mig, kan du ge mig ditt kreditkort så jag kan köpa den här grejen?”

Vad tänker du att du ska få ut av festivalen?
– Det finns en liten hake nu. Jag är ännu inte säker på att festivalen kommer att hållas. Den blev uppskjuten en gång på grund av pandemin och nu undrar jag om det är uppskjutet igen. Men om den faktiskt blir av så hoppas jag på att i första hand snacka med en himla massa gamers. Det kommer att vara fullt med nördar och alla kommer att vilja prata.

– Jag skulle bli otroligt besviken om det inte blir av, nu när jag har fått pengar. 
Här finns hela listan med stipendiater.

Fler avsnitt
Fler videos