Gå direkt till textinnehållet

”Jag kunde inte tacka nej”

Hon har belönats för sitt grävande, jobbat med både TV och radio. Expressens nya Asien-korre Josephine Freje tror att nyheter blir bäst om man hittar rätt format för historien som ska berättas.

Som Journalisten berättat så har Josephine Freje värvats från Sveriges Television till Expressen. Hos SVT har hon senast jobbat med programmet Plus. Tidigare har hon bland annat varit redaktör för tidningen Faktum och hon har jobbat på P3.  

Josephine Freje har också vunnit priser vid flera tillfällen, bland annat en Guldspade för sin granskande serie "Psykbryt" som hon gjorde tillsammans med researchern Julija Sidner för just Faktum. Men nu blir nästa jobb alltså på Expressen.

– Jag fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till helt enkelt. Jag ska bli Expressens nya Asien-korre.

Annons Annons

Hon berättar att hon kommer arbeta både i text och med TV.

– Jag har så många idéer. Jag vill göra lite obskyra jobb, till exempel så skulle jag vilja göra något om svenska män som går till ladyboys. Jag vill visa svenska företag och brottslingar att de inte kommer undan granskningar bara för att de gömmer sig i värmen. 

Hur känns det att lämna Plus?
– Jag har lärt mig jättemycket och jag kommer att sakna mina arbetskamrater. Jag har bland annat lärt mig att rollen som programledare är 50 procent journalistik och 50 procent skådespeleri. Man ska hela tiden gå någonstans och se arg eller glad ut, säger hon och skrattar.

Vad tror du om tidningarnas TV-satsningar?
– Jag tror det är bra. Allt handlar ju om journalistik och vissa historier passar bättre i text och andra i TV. Jag tror dessutom att tablå-TV kan var helt försvunnet om några år, så det är klokt att satsa på rörligt på nätet.

Den 10 november sätter sig Josephine Freje på planet till sitt nya jobb.

– Det är lite regnigt här i Göteborg i dag, men det känns okej när jag tänker på att jag ska åka snart, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos