FOTO: Tor Johnsson

”Jag har svårt att se att det här förslaget inte går igenom”

10 april, 2018

Samtal med Nils Funcke, 64, kliver i slutet av april av vd-posten hos Utgivarna. Nu när förslaget på ett nytt självreglerande medietiskt system ligger på politikernas bord känner han sig klar med uppgiften.

Journalisten har i flera artiklar berättat om Utgivarnas arbete med att ta fram ett nytt förslag på ett självreglerande medieetiskt system. Efter den här månadens slut, är det också färdigt för Nils Funcke. I maj tar hans efterträdare Patrik Hadenius över vd-posten.

– Jag tog jobbet för att jobba med de medieetiska frågorna och det har ju gått bra om jag får uttrycka mig så, så jag har nog administrerat färdigt i mitt liv. Med vd-jobbet kommer också en massa annat småplock som årsberättelser som ska skrivas, möten och seminarier som inte är lika kul. Sen finns det en del andra frågor som föreningen har jobbat med som varit viktiga för branschen, men de har inte har varit särskilt viktiga för min del. Nu ligger frågan om MO/MEN hos politkerna, och även om jag gärna deltar i finliret av det på konsultbasis så blir det inte i egenskap av vd, säger Nils Funcke.

I senaste avsnittet av Medierna i P1 säger du att om regeringen ”gör långbänk” i frågan om MO/MEN så finns det en plan B, vad är den?
– Nä, men det är klart att det finns vägar framåt ändå, men de kanske inte är lika bra. Jag har dock svårt att se att regeringen ska tacka nej till det här som ändå är positivt även för dem, om de tänker lite längre fram än det enorma kontrollbehov som de verkar ha. I arbetsgruppen dammsög vi gamla utredningar och propositioner där vi tittade på vad regeringar och utredare har sagt om det självreglerade systemet, vi såg att det egentligen alltid har prisats och framhållits som positivt. Så jag har svårt att se att det här inte går igenom.

Vad ska du göra nu?
– Jag har en anställning på 75 procent vid journalistutbildningen på JMK. Det är min identitet att vara journalist och så länge jag mår gott av det här ska jag fortsätta. Jag stormtrivs i undervisningen och har en del erfarenhet av att vara journalist som jag tror eleverna har viss behållning av, bland annat medieetiken som jag sysslat med sedan jag började som reporter. Sen ska jag uppdatera min bok Att publicera, eftersom den här regeringen har hittat på så många dumheter att jag nog behöver revidera boken. Nu när jag snart inte är vd längre finns det andra frågor inom området som jag vill ta tag i igen, vissa gånger det senaste året har det verkligen kliat i fingrarna på mig, säger Nils Funcke. 

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies