Gå direkt till textinnehållet

Islamfientlig talare på tryckfrihetskonferens

Den tidigare ledaren för brittiska anti-islamiska Pegida, Anne Marie Waters, har bjudits in till en tryckfrihetskonferens i Stockholm. Bakom konferensen står bland annat danska islamfientliga Tryckfrihetssällskapet.

Den 1 oktober arrangeras tryckfrihetskonferensen ”Farliga ord” i Stockholm för att uppmärksamma 250-årsjubileet av Tryckfrihetsförordningen. Arrangör är Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden.

Konferensen får enligt Jan Sjunnesson visst administrativt stöd från det danska Tryckfrihetssällskapet, som är islamfientligt och anklagats för att använda yttrandefriheten som täckmantel för hat mot muslimer och invandrare.

Fyra personer står på talarlistan för konferensen:

  • Douglas Murray, brittisk neokonservativ och islamkritisk journalist.
  • Anne Marie Waters, ordförande i brittiska Sharia Watch. Hon var fram till nyligen en av tre ledare för den brittiska anti-islamiska Pegida-rörelsen.
  • Hamad Abdel-Samad, tysk-egyptisk författare bland annat till boken ”Der islamische Faschismus” (Den islamiska fascismen).
  • Daniel Pipes, professor vid Pepperdine University i Kalifornien och grundare av Middle East Forum.

– Det talarna har gemensamt är att de alla har mött motstånd när det gäller yttrande- och tryckfriheten, eller har stått upp för yttrande- och tryckfriheten, säger Jan Sjunnesson.

Är inte det gemensamma för talarna deras syn på islam?
– Jag har skickat inbjudningar till personer som har en annan syn, men har inte fått svar. Jag skulle naturligtvis önska att vi kunde få debattörer med andra ståndpunkter till konferensen, men hittills har jag inte hört ett ljud från någon av dem jag velat få dit.

Du har bjudit in en före detta företrädare för brittiska anti-islamiska Pegida, är det verkligen en lämplig person att bjuda in som talare på en sådan här konferens?
– Hon deltar som privatperson för att berätta om sina erfarenheter, inte som representant för Pegida. Hon har fått utstå kritik för sina yttranden om islam och England är tyvärr inte ett land som står upp för skyddet av yttrandefriheten. Vi i Sverige har en lite räddhågsen syn på Pegida. Många kopplar dem till nynazister i Dresden och huliganer i Luton, men Pegida är inte en anti-islamisk rörelse, utan en islamkritisk organisation. All islamkritik handlar inte om att slå ner muslimer på gatorna.

Men brittiska Pegida leds av, och är grundad av en tidigare ledare för högerextrema och våldsamma English Defence League …
– Tommy Robinson, ja. Men Pegida är en helt annan typ av organisation än English Defence League. Konferensen ska handla om gränserna för yttrandefriheten, om vad det är för saker man inte får säga i dagens samhälle. Den mest kontroversiella frågan nu är islam. Hur farligt är det att säga saker om islam? Det är självklart att bjuda in talare som har erfarenhet av detta. Som till exempel den dödshotade Hamad Abdel-Samad vars bok stoppats i Frankrike på grund av hot mot förlaget.

Jan Sjunnesson uppger också att han har bjudit in den kontroversielle brittiske debattören Milo Yiannopoulos till konferensen. Milo Yiannopoulos skapade uppmärksamhet i Sverige för några veckor sedan när Dagens Nyheter rapporterade att Moderaternas hbt-förbund Öppna moderater hade bjudit in honom som talare under Pride-veckan i Stockholm. 

Inbjudan drogs snabbt tillbaka och Öppna moderater kallade det en ”felbedömning” att bjuda in honom. Milo Yiannopoulos, som bland annat liknat feminism med cancer, är permanent avstängd från Twitter på grund av sitt trollande.

– Poängen är att den här konferensen, som heter ”Farliga ord”, ska handla om sådant som är farligt att säga – var gränserna för yttrandefriheten går i dag. I det sammanhanget vore Milo Yiannopoulos en väldigt intressant talare att ha med.

Fler avsnitt
Fler videos