Gå direkt till textinnehållet

Iransk reporter avslöjade korruption – döms till fängelse

Irans högsta domstol fastställer en dom om 13 månaders fängelse för journalisten Mahdi Sohrabi, som avslöjat korruption i provinsen Zanjan.

Mahdi Sohrabi, reporter på nättidningen Sedaye Zanjan, avslöjade 2019 omfattande korruption bland politiker och tjänstemän i Zanjans provinshuvudstad. Han dömdes förra året till fängelse i 13 månader och 17 dagar samt böter, för att bland annat ha ”spridit lögner på nätet”. Han dömdes sedermera också för att publicerat utdrag ur domen mot honom på Instagram.

Förra veckan fastställde Irans högsta domstol domen mot Sohrabi och förbjuder honom att arbeta som journalist under ett år. Domstolen tvingade honom också att be om ursäkt offentligt för sin rapportering.

Internationella Journalistfederationen fördömer domen, och varnar för att liknande domstolsprocesser mot journalister i Iran har blivit vanligare.

I oktober förra året dömdes journalisten Amir Abbas Dehbashi-Nejad till 21 månader i fängelse och 30 piskrapp för att ha spridit lögner och förolämpat myndighetspersoner. Minst tre andra journalister står åtalade för att ha spridit desinformation, i två fall rör rapporteringen om covid-19.

Fler videos
Fler avsnitt