Gå direkt till textinnehållet

Irakisk journalist får uppehållstillstånd

En granskande irakisk journalist får permanent uppehållstillstånd i Sverige som övrig skyddsbehövande. Det slår Migrationsdomstolen fast.

Journalisten arbetade för nyhetsbyrån Voice of Iraq. Enligt hans berättelse började problemen när det blev känt att VOl fick stöd och bidrag av FN och USA. Tre av hans kollegor ska ha blivit mördade efter att ha hotats till livet och anklagade för förräderi. Mannen själv har också hotats till livet och för ett år sedan sattes familjens bostad i brand.

Enligt Migrationsdomstolen innebär inte hans yrke som journalist att han kan anses tillhöra någon tydligt avgränsad, särskild samhällsgrupp. Inte heller har det gjorts sannolikt att hans verksamhet i Irak har kunnat tillskrivas ett tydligt politiskt budskap, varför han inte kan betraktas som flykting.

Däremot anser domstolen att mannen med bakgrund av det han utsatts för och "den särskilt utsatta situation som verksamma journalister befinner sig i Irak" gjort sannolikt att han vid ett återvändande riskerar att utsättas för allvarliga övergrepp. Därför beviljas han permanent uppehållstillstånd och status som övrig skyddsbehövande.

Annons Annons

 

Fler avsnitt
Fler videos