Gå direkt till textinnehållet

Inte välkommen på Facebook – är för påläst

Jack Werner var inte välkommen hos Facebook – han är för påläst och kritisk. Han fick inte besöka internetjätten när han gjorde sin granskning om företagets policys om hat och hot för Svenska Dagbladet.

Frilansjournalisten Jack Werner är prisbelönt för sin journalistik om bland annat sociala meder. Men när Svenska Dagbladet anlitade honom för att en granskning av Facebooks policys om hat och hot, som publiceras i SvD i dag, visade det sig att han var för insatt i ämnet och därmed inte var välkommen till det stora företaget. Det skriver SvDs chefredaktör Fredric Karén som själv varit med att förmedla kontakten mellan Jack Werner och Facebook.

Fredric Karén beskriver i en krönika hur Facebook vid första kontakten välkomnade en av SvDs reportrar till företagets Europakontor i Dublin. Men när de efter någon veckas mejlande fick veta att det var Jack Werner som skulle komma ställde de in intervjun om SvD inte gick med på att skicka en annan reporter. Enligt Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster var det program de planerat för försöket inte anpassat efter någon som var så påläst som Jack Werner, skriver Fredric Karén.

Så besöket ställdes in, och ersattes med en videointervju. Men även den ställdes in. Granskningen som Jack Werner gjort för SvD handlar om hur Facebook inte tar bort kommentarer med grova hot och hat, trots upprepade anmälningar. 

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos