Gå direkt till textinnehållet

Inslag om terapitjänster i SVTs Aktuellt fälls

Granskningsnämnden för radio och TV har fällt två nyhetsinslag i SVTs Aktuellt om terapitjänster på internet.  Inslagen stred mot kraven på saklighet och opartiskhet.

 

Enligt Granskningsnämnden för radio och TV har Aktuellt inte skildrat terapiverksamhet på nätet på ett rättvisande sätt. Framställningarna gav inte heller en rättvisande bild av en namngiven terapeuts ansvar för andras brottsliga handlingar på den sajt som erbjöd terapitjänsterna. Båda inslagen stred därför mot kravet saklighet. Terapeuten borde ha fått bemöta kritiken i det första nyhetsinslaget, som därför stred mot kravet på opartiskhet.

I ett inslag i Rapport gjordes en koppling mellan RUT-avdraget i Sverige och övergivna barn i Lettland. Det vid sändningen omdiskuterade RUT-avdraget behandlades på ett sätt som inte är förenligt med kravet på opartiskhet. Inslaget uppmärksammade ett längre reportage i det efterföljande programmet Uppdrag granskning. Där framgick dock att orsaken till familjernas situation var den ekonomiska krisen och den rådande fattigdomen i Lettland. Reportaget i Uppdrag granskning friades.

Annons Annons

 

Fler avsnitt
Fler videos