Gå direkt till textinnehållet

Insamlingsrekord för RSF Sverige – planerar för en krisfond

På bara en månad har svenska Reportrar utan gränser (RSF) fått in mångdubbelt mer i gåvor än vad organisationen får ett normalt år.

I dag är det en månad sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Reportrar utan gränser Sverige har sedan den 24 februari fått in 2,5 miljoner kronor i gåvor, från såväl privatpersoner som företag. Bland de större givarna finns Natur & Kultur, Bonnier News och Gota Media.

Ett normalt år får organisationen in några hundratusen kronor. Under helåret 2020 fick RSF Sverige exempelvis drygt 700 000 kronor i gåvor.

Hittills har ungefär hälften av rekordinsamlingen använts, till bland annat skyddsvästar, skyddsglasögon och satellittelefoner till journalister i Ukraina. En del pengar kommer att gå till uppbyggnaden av pressfrihetscentret i Lviv i västra Ukraina.

– Vi har egentligen inga öronmärkta insamlingar, men de flesta ger nog för att stödja den oberoende journalistiken i Ukraina, så det är dit pengarna kommer att gå – i huvudsak. Men vi planerar att använda en del av pengarna för att skapa en fond för framtida kriser. Vi vill bygga upp en struktur för att snabbare kunna bistå journalister i andra länder med exempelvis skyddsutrustning. Det här ger oss helt andra möjligheter, säger Erik Halkjaer, ordförande RSF Sverige.

Fler videos
Fler avsnitt