Gå direkt till textinnehållet

Insamling till GPs Asien-utsända

På Göteborgs-Posten får de medarbetare som på plats bevakat katastrofen i Asien inte någon extra ekonomisk kompensation.

På Göteborgs-Posten får de medarbetare som på plats bevakat katastrofen i Asien inte någon extra ekonomisk kompensation.

Journalistklubben har försökt förhandla fram extra ersättning, men arbetsgivaren har slagit fast att ordinarie utlandsreglemente ska gälla.

Detta har fått klubben att, via interntidningen KlubbNytt, dra igång en insamling till de medarbetare som skickades till Asien.

– De har haft så exceptionellt överjävliga arbetsvillkor att vi ser det som en fråga om anständighet att ge dem någon kompensation. Vi tycker att de är värda en extra slant, säger Marie Kennedy, redaktör för KlubbNytt och berättar att det under första dagen kom in nära 2 000 kronor till insamlingskassan.

bryt

Birgitta Kruse, administrativ redaktionschef på GP, tycker att insamlingen skjuter bredvid målet.

– Vi har inte kompenserat de utsända i pengar, det stämmer, utan vi har valt att istället kompensera i tid. Vi ser det här som en arbetsmiljöfråga i första hand och tror att tid är mycket viktigare för återhämtningen än pengar.

De hemvändande medarbetarna blir arbetsbefriade och får tillsammans med sin närmaste chef själva avgöra hur mycket tid som behövs innan de återträder i tjänst.

bryt

Bland medieföretagen finns det stora variationer i hur medarbetare kompenseras för uppdrag av det här slaget. Bland de som betalar extra utöver utlandsreglementet finns Aftonbladet, Sydsvenskan och Sveriges Radio. Den extra ekonomiska kompensation som utbetalas ligger på mellan 3 500 och 5 000 kr per vecka.

Jan Arell på GP, som själv nyligen kommit hem från Thailand, räknar med att han arbetat nära 90 timmars obetald övertid under resan.

– Jag tycker att tidningen borde gå åtminstone halva vägen. Det måste finnas någon rimlighet.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret