Gå direkt till textinnehållet

Inget överraskande avtal

Avtalet blev som väntat, tycker före detta klubbordförande vid Dagens Industri, Toya Erving. Hon tycker att de låga löneförhöjningarna på 3,5 procent, inte kom som en överraskning, men det är bra att man höjer lägstalönerna. (UPPDATERAD)

Men hon hade velat att bemanningsfrågan hade fått mer framgång i avtalet.

– Jag hade önskat att man löst bemanningsfrågan eftersom om den missbrukas kan påverka lönerna negativt, säger Toya Erving.  

Hon tycker att bemanningsföretag behövs men det är missbruket hon vill få bort.  

Annons Annons

– Vi på Dagens Industri har väldigt få från bemanningsföretag. Men jag har läst och hört hur det kan missbrukas, redaktioner slutar anställa folk och tar in personal från bemanningsföretag i stället.  

Att Fojo får vara kvar tycker Toya Erving är bra.

Jerker Nilsson, reporter på Sundsvalls Tidning, tycker att lägstalönen kunde ha höjts ytterligare , men att det är ändå bra att den höjs.

– Det är bra att den går uppåt i stället för att den står still, säger Jerker Nilsson.

Om Fojo tycker Jerker Nilsson att det är bra och viktigt att den får vara kvar.

– Det är viktigt att vidareutbilda sig, även fast jag själv inte har gjort det, säger Jerker Nilsson.

Angående bemanningsfrågan har Jerker Nilsson inga direkta åsikter om den.

– Det är väl bra med rekommendationer från Medieföretagen, men hur vet man att arbetsgivarna följer dem? säger Jerker Nilsson.

Ragna Fahlander, klubbordförande vid Dalarnas Tidningar, tycker att det är bra att första avtalet blev klar utan medling. Men hon tycker att löneförhöjningarna inte var några höjdare.

– Det är väl inte fantastiskt, men man får väl nöja sig med det lilla ändå. Men att Fojo fick vara kvar är viktigt, speciellt för oss som jobbar på landsortstidningar. Det är bra att vi får komma ut och vidareutbilda oss, säger Ragna Fahlander.

Bemanningsfrågan är en viktig fråga tycker Ragna Fahlander, men tycker att det är något som fortfarande ligger långt bort från Dalarnas Tidningar.

– Det är en himla viktig fråga och det berör många andra tidningar. Vi kommer nog också ta in bemanningspersonal i framtiden. Men det låter lite tunt att de endast kom överens om rekommendationer från Medieföretagen till deras medlemmar. Det är synd att det inte blev lite mer, säger Ragnar Fahlander.  

 

 

Fler avsnitt
Fler videos