Gå direkt till textinnehållet

Inget innovationsstöd 2022

Det kommer finnas betydligt mindre pengar för mediestöd 2022. MPRT har därför beslutat att dra in innovations- och utvecklingsstödet och avvakta med redaktionsstödet.

I år finns mindre betydligt mindre pengar över till mediestöden, enligt Myndigheten för press, radio och tv, MPRT. Det beror dels på att kostnaden för driftsstödet fortsätter att öka, dels på det nya rättighetsbaserade stödet för tidningsdistribution vid varannandagsutdelning av post.

Därför har MPRT beslutat att inte utlysa någon ansökningsomgång för innovations- och utvecklingsstöd, men också att öppna ansökningsomgången för redaktionsstöd först efter att det nya distributionsstödet som ska kompensera postens varannandagsutdelning hanterats.

”Vi är övertygade om att pengarna gör bättre nytta om de går till redaktionsstödet. Genom att avvakta till dess mediestödsnämnden beslutat om det nya varannandagsstödet vet vi hur stor summa det finns kvar att lägga på redaktionsstödet” säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT, i en kommentar.

Annons Annons

FAKTA/MPRT:s olika stöd till medierna

  • Myndigheten för press, radio och tv fördelar de tre olika presstöden: driftsstöd, distributionsstöd och stöd för tidningsdistribution vid varannandagsutdelning av post. Presstödet är ett rättighetsstöd, det vill säga att om en tidning uppfyller kriterierna får den alltid stöd.
  • MPRT delar också ut olika former av mediestöd, som ges i mån av medel. Stödformerna är stöd för lokal journalistik, redaktionsstöd samt innovations- och utvecklingsstöd.
Fler avsnitt
Fler videos