Ingen förundersökning om brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak
Åklagarmyndigheten kommer inte att inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. – Det känns som ett slag i ansiktet, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.
I oktober meddelade åklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet att den skulle pröva om eritreanska politiker har gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. Detta efter att pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, RSF, för fjärde gången gjort en anmälan gällande brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak. I anmälan argumenterar juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt tillsammans med Antoine Bernard vid RSF i Paris, för att Eritreas president Isaias Afewerki och flera andra ledande politiker och militärer i landet har gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr.
Åklagaren Hanna Lemoine konstaterar nu att den nya omständigheten i denna anmälan är att mer tid har förflutit sedan målsägaren frihetsberövats och att detta inte bedöms utgöra ett tillräckligt starkt skäl för att besluta att en förundersökning ska inledas, skriver Reportrar utan gränser.
– Det känns som ett slag i ansiktet. Att svensk polis och åklagare inte utreder brott mot mänskligheten när en svensk medborgare sitter fängslad sedan mer än 23 år. Det är fruktansvärt, säger Erik Larsson som är ordförande i Reportrar utan gränser.
Det har gått 23 år sedan Dawit Isaak greps i Asmara. Något åtal mot honom har aldrig väckts, och det sista livstecknet från honom är enligt brottsanmälan så gammalt som från november 2005. ”Sedan dess råder ett så kompakt mörker kring hans fall att ingen ens vet var han hålls fängslad och i vilket tillstånd han befinner sig”, skriver RSF i anmälan daterad den 18 september.