Gå direkt till textinnehållet

Ingen anställning på Hem & Hyra för fackligt aktiv

Vår bostads reporter Jonas Nordling hävdar att han straffas för sitt fackliga engagemang. Därför får han inte jobb på Hyresgästföreningens nya tidning Hem & Hyra.

Vår bostads reporter Jonas Nordling hävdar att han straffas för sitt fackliga engagemang. Därför får han inte jobb på Hyresgästföreningens nya tidning Hem & Hyra.

– Chefredaktören Susanna Skarrie ringde mig plötsligt en kväll och sa att det är fel på min attityd.

Uppgifterna från Jonas Nordling, klubbordförande på Vår bostad, tillbakavisas av Susanna Skarrie:

– Det är fel. Han straffas inte alls. Det handlar om hans attityd till att jobba på Hem & Hyra. Ska man jobba här, ska man vilja satsa på en tidning som kräver jättemycket engagemang.

rad

Nedläggningen av Vår bostad och bildandet av tidningarna Hem & Hyra och Hemma i HSB har varit en kontroversiell fråga. Hem & Hyras redaktion består av åtta journalister men endast tre av dem kommer från Vår bostad.

– Jag inser att det är svårt att tvinga någon att anställa oss från Vår bostad, säger Jonas Nordling, som förklarar att klubben valde ekonomisk uppgörelse för journalisterna i stället för ”LAS-kamp i Arbetsdomstolen”.

– Men jag är besviken på hur Hyres­gästföreningen har agerat mot oss. Bland annat har muntliga överenskommelser om förhandlingsgången inte hållits. Dessutom tycker jag att det är svagt av Hyresgästföreningen att inte ens ha bemödat sig om att träffa alla de på Vår bostads redaktion som ville jobba vidare på den nya tidningen.

rad

Susanna Skarrie tycker inte att hon har agerat konstigt. Inte heller tycker hon att telefonsamtalet till Jonas Nordling var märkligt:

– Han får tolka det hur han vill. Men jag ringde till alla som jag hade träffat. Det handlar om vanlig hövlighet.

Jonas Nordling tycker ändå att samtalet är anmärkningsvärt, eftersom han redan kände till att han inte skulle få jobbet. Hyresgästföreningen hade flera veckor tidigare meddelat vilka som skulle få anställning på Hem & Hyra.

– Susanna Skarrie hade ju sagt att hon ville respektera journalisternas kunskap på vår redaktion. Därför frågade jag henne om det är något fel på min kompetens och då sa hon nej. Samtidigt sa hon att hon förstår att jag inte hade kunnat agera på något annat sätt som klubbordförande. Och jag har hela tiden haft klubbens bästa för mina ögon. Men det har visat sig vara en lösning som missgynnat mig.

rad

– Jag har själv varit fackligt engagerad och vi håller på att starta en klubb på Hem & Hyra, säger Susanna Skarrie. Det här handlar inte om att straffa Jonas Nordling för hans fackliga engagemang.

Jonas Nordling börjar i december som reporter på tidningen Bofast, som ges ut av de kommunägda bostadsföretagens intresseorganisation, Sabo.

Hem & Hyra utkommer med sitt första nummer i februari nästa år. I redaktionen ingår, förutom chefredaktör Susanna Skarrie, redaktionssekreteraren Susanne Pettersson, lokalsidesredaktören Michelle Wahrolen, layoutansvariga Tommy Simonsen, reportrarna Thomas Jartsell, Eva Jacobsson, Lars Oscarsson och Eva-Maria Fasth.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos