Gå direkt till textinnehållet

Inga krönikor för Elmbrant i P1

Frilansjournalisten och pensionerade Sveriges Radio­med­arbetaren Björn Elmbrant är välkommen tillbaka till P1-programmet Studio Ett, men inte som krönikör.

Frilansjournalisten och pensionerade Sveriges Radio­med­arbetaren Björn Elmbrant är välkommen tillbaka till P1-programmet Studio Ett, men inte som krönikör.

I fredags beslutade Studio Ett att stoppa Björn Elmbrants krönika, efter att det stod klart att han börjar som ledarskribent på nya sajten dagens­arena.se.

– När Björn Elmbrant tagit det uppdraget är det svårt att ha honom kvar som enda krönikör som kommenterar den politiska veckan. Däremot är han välkommen att medverka i en annan form, säger Helena Olsson, Studio Etts ansvariga utgivare, som får kritik av Björn Elmbrant:

– I dag ser opinionsbildningen helt annorlunda ut. Ledarsidor är inte längre partimegafoner och det förekommer kommenterande artiklar även på nyhetssidor.

Som fast SR-anställd skrev Elmbrant artiklar i tidskriften Arena och krönikor för fackförbundstidningar. Då var det inget problem. Men nu, när Björn Elmbrant frilansar, anser SR-ledningen att förbindelsen med Arena är olämplig.

– Det stora problemet med Sverige är att alla tycker samma sak. Det är viktigt att olika röster hörs i SR. Om man ålägger frilansar tuffare restriktioner än för fast anställda försvårar det för unga att engagera sig politiskt. SR blir utarmat och avpolitiserat, säger Björn Elmbrant.

Björn Elmbrants fredagskrönikor kommer i fortsättning att sändas som ljudfil på dagensarena.se.

pj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt