Gå direkt till textinnehållet

Ilska och tystnad på SR efter bråket

Helgens mångfaldsbråk på Sveriges Radio har fått konsekvenser för stämningen och arbetsmiljön. ”Vi har flera medlemmar som är väldigt förbannade och besvikna på nivån på debatten och på kunskapen. Det har lett till att vi just nu har arbetsmiljöproblem på Sveriges Radio”, säger Journalistklubbens ordförande Ulrika Hyllert (bilden).

Helgens intensiva debatt om mångfald bland SRs utrikeskorrar efter en artikel publicerad på SVT.se har lett till ilska och till tystnad bland medarbetare på SR.

Journalisten har tidigare rapporterat om bråket, som alltså är långt från över.

– Vi har flera medlemmar som är väldigt förbannade och besvikna på nivån på debatten och nivån på kunskapen. Det har lett till att vi just nu har arbetsmiljöproblem på Sveriges Radio, säger Ulrika Hyllert, ordförande i journalistklubben på SR tillika ledamot i Journalistförbundets styrelse.

Hon berättar att medlemmar som hon och klubbstyrelsen varit i kontakt med känner sig förminskade och i underläge.

– Många medlemmar som har mångfaldskompetens och mångfaldsbakgrund är kort sagt skitförbannade. Vi har ganska många visstidsanställda och bland dem finns det personer som uppger att de inte vågar prata om frågan längre, efter den här debatten.

Vad är de förbannade på, och vilka?
– De berättar att de känner sig som ”alibin” och som att de skulle ha lägre kompetens, som att de inte är ”riktiga” journalister. Påståendet att man inte kan vara opartisk om man har rötterna i ett annat land, är ett av dem som har orsakat ilska.

Hur har ledningen hanterat mångfaldsfrågorna på SR tycker du?
– Vi i klubben har arbetat med mångfaldsfrågan länge och vi har varit kritiska till att ledningen ägnat sig åt tillfälliga satsningar och till exempel vissanställt enskilda reportrar med mångfaldskompetens som sedan försvinner härifrån – i stället för att lägga upp en långsiktig strategi. Men på senare år har ledningen tagit mångfaldsfrågorna på allvar. Jag är mycket imponerad av Peter O Nilssons gedigna mångfaldsutredning. Sveriges Radio har kommit väldigt långt i sitt mångfaldsarbete, och det är jag glad över, men man måste nu ta ner frågorna från chefsnivån till alla medarbetare.

– Jag tror inte den här debatten hade kunnat uppstå på något annat medieföretag. Det är just eftersom vi håller på med ett omfattande mångfaldsarbete som diskussionen dyker upp.

– Ingen hade räknat med att debatten skulle bli så intensiv. Ledningen har inte förstått sprängkraften i den förändring som har inletts på SR och vilka svårigheter som uppstår när man gör sådana här förändringar. Medarbetare blir osäkra och oroliga för att göra fel eller säga fel. Vad som krävs nu är en utbildning av hela personalen och förmå människor att skaffa nya perspektiv, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt