Gå direkt till textinnehållet

IFJ: ”Fruktansvärda hot” mot Sofia Olsson Olsén

Aidan White, generalsekreterare för IFJ, internationella journalistfederationen, är mycket bekymrad över hoten mot Norra Västerbottens chefredaktör Sofia Olsson Olsén, som tidigare i veckan aviserat att hon slutar på tidningen.

Aidan White, generalsekreterare för IFJ, internationella journalistfederationen, är mycket bekymrad över hoten mot Norra Västerbottens chefredaktör Sofia Olsson Olsén, som tidigare i veckan aviserat att hon slutar på tidningen.

@bild:1

– Hon har utsatts för fruktansvärda hot, säger Aidan White, som hävdar att tryck- och yttrandefriheten är satt under stark press runt om i världen, även i Sverige.

– Regeringarna i Västeuropa måste vakna upp. Aldrig har medierna haft så mycket makt som i dag. Men medierna är också utsatta för ett oerhört hårt tryck och påverkan. Och det är de bästa journalisterna som är utsatta, för bland annat krav på att avslöja sina källor.

Årets bokmässa i Göteborg har yttrandefriheten som tema, med många seminarier där inbjudna gäster vittnar om svårigheter i sina hemländer.

– I Iran sitter många bloggare i fängelse på grund av det de har skrivit, säger Arash Hejazi, förläggare från Iran. Om bloggandet inte hade någon effekt skulle regeringen ignorera dem.

– Jag kan för övrigt inte säga vad jag vill här i Göteborg, eftersom jag kan drabbas av konsekvenser när jag kommer hem till Iran,

Leonid Sjtekel, chefredaktör för tidningen Pravo Delo i Odessa, varnar för det hårda klimatet för medierna i Ukraina.

– Vi brukar tala om makten som ett isberg, det är ju bara en liten del av isberget som är synligt ovanför havsytan. Det vi före den orangea revolutionen skrev om makten i tidningen går egentligen bara att jämföra med storleken på en liten pingvin, som sitter på den lilla biten av isberget ovanför havsytan. Ändå blev vi anklagade för att svärta ner dem som satt vid makten.

– Nu är det samma sak. Dagens ledare är lika arga på oss som våra tidigare makthavare, säger Leonid Sjtekel.

Thomas von Vegesack, expert på yttrande- och tryckfrihet och före detta PEN-ordförande, har till bokmässan utkommit med skriften Det förtryckta ordet. Han anser att det är dags att se över den svenska lagstiftningen rörande yttrandefriheten.

– Jag tror inte att vi har den bästa lagstiftningen i världen. Jag anser att vi borde ha en utredning som ser över hela lagstiftningen, säger Thomas von Vegesack, som får medhåll av JK Göran Lambertz:

– Javisst, det behövs både smärre begränsningar och större utvidgningar.

ma@journalisten.se

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos