Hovrätten tar hänsyn till nättidnings källskydd

21 december, 2021

UPPDATERAD. I ett slutgiltigt beslut om beslaget hos Samhällsmagasinet Avsnitts reporter inskränker hovrätten polis och åklagares möjligheter att gå igenom utrustningen.

Journalisten har rapporterat om turerna kring polisens beslag av en mobiltelefon och två datorer tillhörande en redaktionsmedarbetare vid Samhällsmagasinet Avsnitt. Först hävde Umeå tingsrätt polisens beslag med hänvisning till källskyddet, sedan hävde hovrätten för övre Norrland tingsrättens beslut.

I ett slutgiltigt beslut landar nu samma hovrätt i beskedet att utrustningen stannar hos rättsvårdande myndigheter, men med restriktioner för hur den får genomsökas. Bara fotografier av målsäganden tagna en särskild månad, platstaggsuppgifter och internethistorik får eftersökas, samt att reportern och dennes offentlige försvarare har rätt att närvara när utrustningen gås igenom av utredarna.

”Samhällsmagasinet Avsnitt tycker att hovrättens beslut är väl avvägt. Tidskriftens önskemål har varit att skydda meddelare, inte att försvåra utredningen. Utifrån källskyddsaspekten är beslutet rimligt, såvida man inte 'speglar' några hårddiskar eller telefonen. Kanhända hade platsdata kunnat vara menligt att lämna ut för ett massmedium som ofta besöker källor i deras hem, men det gör sig inte gällande särdeles ofta för oss. Vi ser således beslutet som en seger för källskyddet”, skriver tidningens utgivare Martin Tunström i en kommentar till Journalisten.

Anledningen till att utrustningen beslagstagits är att redaktionsmedarbetaren vid Samhällsmagasinet Avsnitt nyligen delgavs misstanke om olaga förföljelse.

Samhällsmagasinet Avsnitt är en grundlagsskyddad nättidning som granskar bland annat myndigheters tillämpning av offentlighetsprincipen och behandlar även nazistisk och högerextrem brottslighet. På journalistens mobil och dator finns namn på uppgiftslämnare som har källskydd.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Isse ons, 2021-12-22 14:53
Finns inte risk för att källskydd används för att komma undan med brott?
Inlagt av Joel tors, 2021-12-30 10:54
Samhällsmagasinet Avsnitt är en tryckt tidskrift med utgivningsbevis, inte en nättidning.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies