Gå direkt till textinnehållet

Hovrätten mildrar dom för hot mot GT

Hovrätten mildrar domen mot Kamil Ryba som i tingsrätten dömdes till fängelse i sex månader för hoten mot GTs redaktion. Hovrätten ändrar nu domen till villkorlig dom för olaga hot.  

Som Journalisten tidigare skrivit om skickade Kamil Ryba ett paket med en kniv och en Koran till tidningen GT och vid ett annat tillfälle kastade han ägg i tidningens lokaler.

Tingsrätten ansåg att Kamil Ryba gjort sig skyldig till brott mot medborgerlig frihet, som innebär i att man med olaga tvång eller olaga hot försöker påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara.

Båda parter överklagade domen.

Annons Annons

En oenig hovrätt ändrar nu det till villkorlig dom för olaga hot. Anledningen till att hovrätten kommit fram till en anan slutsats är att brott mot medborgerlig frihet har haft praktisk användning få gånger under de närmare 50 år som lagen funnits och den beskrivs förhållandevis kortfattat i juridiska dokument.

”Personligen tycker jag att det är bra att rättsväsendet reagerar när någon otillbörligen försöker påverka journalistik. Hovrätten var dessutom oenig, när den inte fällde för brott mot medborgerlig frihet”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin blogg.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos