Hovrätten fastställer förtalsdom mot Sjöberg

31 maj, 2013

Svea hovrätt fastställer en tingsrättsdom mot Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg för grovt förtal av en man misstänkt för kidnappning. Hovrätten sänker dock böterna.

Expressen publicerade 2003 en löpsedel med namn och bild på en man som var misstänkt för människorov. Manen dömdes senare för brottet, men hovrätten kommer i likhet med tingsrätten fram till att publiceringen inte var motiverad i ett så tidigt skede av utredningen.

Hovrätten konstaterar att mannen inte var någon offentlig person och att brottsligheten riktade sig mot en privatperson. Det var alltså inte brott som riktade sig mot personer med viktiga och framträdande positioner i samhället, viktiga samhällsintressen i övrigt eller mot en bredare allmänhet. Allmänintresset var således inte särskilt högt.

En hovrättsassessor anmälde skiljaktig mening. Han ansåg att Sjöberg skulle frias, bland annat därför att den misstänkte vid publiceringen gjort vissa erkännanden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies