Gå direkt till textinnehållet

Hot mot journalister påverkar rapporteringen

Journalistförbundets enkätundersökning om hot mot journalister visar att nästan fyra av tio journalister blivit utsatta för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier från sin publik de senaste fem åren. Var tjugonde journalist har blivit utsatt fler än tio gånger under perioden. Dessutom påverkas rapporteringen av hoten.

Undersökningen hade en låg svarsfrekvens, 15,4 procent och det är därför svårt att dra långtgående slutsatser om resultatet, men antalet svarande är relativt stort: 2 417 journalister deltog i enkätundersökningen.

38,2 procent av av de journalister som besvarat undersökningen har någon gång blivit utsatta för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier från sin publik under de senaste fem åren.  Dessutom uppger 5,7 procent att de blivit utsatta fler än tio gånger under de senaste fem åren.

Hoten sker ofta på ett personligt plan, i fysiska möten eller personligt riktade meddelanden via telefon, epost eller sms.

Annons Annons

Hela 29,3 procent av de som utsatts menar att hoten påverkat den aktuella rapporteringen i någon utsträckning.

Var fjärde journalist som har utsatts för hot eller påtryckningar undviker att rapportera om samma ämne på grund av händelsen.

Bara 8,8 procent av incidenterna har polisanmälts och av dem har endast 14,4 procent lett till åtal.

Fler avsnitt
Fler videos