Gå direkt till textinnehållet

Holmberg om att regeringssidan nobbar 30 minuter: ”Hela intentionen är att intervjua människor med makt”

Ingen av regeringssamarbetets fyra partiledare eller ministrar har sagt ja till att frågas ut i SVTs 30 minuter sedan valet. ”En mycket ovan situation för oss”, säger programledaren Anders Holmberg.

Intervjuprogrammet ”30 minuter” har sedan valet fått nobben av de fyra partiledarna, en handfull ministrar och flera riksdagsledamöter. Som det ser ut nu kommer redaktionen att ha gjort åtminstone tio program efter valet utan någon företrädare för Kristerssonregeringen.

Det beklagas av programledaren Anders Holmberg.

– Hela intentionen med programmet är att intervjua människor med makt och inflytande. Särskilt de som har den främsta makten, vilket är regeringen och partiledarna på den sida som vunnit valet, säger han.

Annons Annons

Situationen är ny för redaktionen.

Vilka svar har ni fått?
– Att de är upptagna, inte har tid, inte kan prioritera det. Det är ingen lagstadgad skyldighet att vara med i 30 minuter, men vi noterar ju att en rad ministrar är med i andra program och i tidningsintervjuer. Det är tråkigt att de inte vill komma till oss.

Hur hanterar ni det?
– Genom att bjuda in andra gäster. Den här veckan har vi före detta finansministern, Mikael Damberg, i stället för den som nu faktiskt sitter på makten, Elisabeth Svantesson.

Fler avsnitt
Fler videos